Václav Danda: Koordinují USA a ISIL postup nejen v Sýrii, ale i na Ukrajině?

14.12.2015 18:52

Václav Danda se zamýšlí nad důvody návštěvy amerického viceprezidenta v Kyjevě, ptá se, zda se konflikty v Sýrii a na Ukrajině propojují a snaží se odhadnout, kam to může v blízké budoucnosti vést.

Václav Danda: Koordinují USA a ISIL postup nejen v Sýrii, ale i na Ukrajině?
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Rvačka mezi poslanci vládnoucí koalice, která se v pátek 11. prosince strhla v ukrajinském parlamentu právě ve chvíli, kdy premiér Arsenij Jaceňuk přednášel výroční zprávu o činnosti svého kabinetu, přesně ilustrovala situaci v této rozpadající se zemi. Hrozbu pádu vlády se minulý týden sice ještě podařilo zažehnat, ale situace v koalici je pravděpodobně neudržitelná. Tomu odpovídají nejen preference vládních stran, které (jak ukázaly říjnové komunální volby) dramaticky padají, ale také ekonomická situace země, kterou „majdanský“ režim vede ke krachu.

Zámořský protektor

Situaci se pokoušel minulý týden zachraňovat „zámořský protektor“, když zavítal na inspekci a v ukrajinském parlamentu varoval před nejednotou a vtipně též před všudypřítomnou korupcí, která by mohla strategicky důležitou kolonii destabilizovat. Americký viceprezident Joe Biden byl na Ukrajině oficiálně počtvrté, s ukrajinským prezidentem Porošenkem prý však strávil již více než tisíc hodin na telefonu a podle svých slov s ním mluví častěji než s vlastní manželkou. Biden slíbil finanční a vojenskou pomoc a odmítl výtky ukrajinských médií, že Američané dodávají na Ukrajinu nefunkční obrněné ojetiny a vyřazené pěchotní zbraně se kterými se již nedá účinně bojovat. Oproti očekávání zdaleka neslíbil tolik, kolik si jeho druzi v Kyjevě představovali.

Poslanec Bloku Petra Porošenka Oleg Barna odnáší premiéra Jaceňuka 

Ukrajina stojí již delší dobu na kraji ekonomické propasti. O závažnosti situace vypovídají i kroky Mezinárodního měnového fondu, který kvůli Ukrajině poprvé v historii přepracoval své vlastní předpisy, aby mohl poskytovat úvěry Kyjevu i poté, kdy vyhlásí bankrot vůči ruskému dluhu ve výši tří miliard dolarů. Sám MMF přitom ale varuje, že jeho „ukrajinský program“ je kvůli kyjevskému nedodržování dohod „v ohrožení“.

Bidena ovšem nezajímá bída ukrajinských poddaných, ale území na východě Ukrajiny, které se díky statečnosti místních obyvatel a odhodlání ruských dobrovolníků podařilo zatím udržet nezávislé. Důvody jsou stále stejné, již jsme o nich mnohokrát psali. Spojeným státům a s nimi propojeným „globálním elitám“ nikdy nešlo o obyvatelstvo Donbasu, proto ho také nechávaly vraždit a terorizovat, ale pouze o území v blízkosti ruských hranic, které by se mohlo v případě potřeby stát nástupním prostorem pro útočné síly a také pro strategické rakety, které by mohly zasáhnout ruská raketová sila umístěná na Uralu.

Biden a rodinný plynový byznys

Jako zamýšlený bonus pro nadnárodní korporace byl poté zisk obrovského nerostného bohatství, které se na Donbasu nachází. Zejména zásoby břidličného plynu patří podle geologických průzkumů k největším na světě. Bohužel pro Bidena a jeho „komplice“ se naleziště nacházejí z velké části na území ovládaném domobranou. Na plynovém byznysu má Biden ostatně i zájem čistě rodinný.

Podle listu New York Times je Biden zapleten do korupčních schémat ukrajinských společností a prosazuje v zemi finanční zájmy své rodiny. „Důvěra k antikorupčním výzvám Bidena byla podkopána styky jeho syna Huntera Bidena s jednou z největších plynových společností Burisma Holdings a jejím majitelem Nikolajem Zločevským", píše list. Podle informací NYT se stal „lobbista Washingtonu", 45letý Hunter Biden, členem řídící rady Burisma v dubnu 2014, kdy britští úředníci zablokovali v Londýně bankovní konta na 23 milionů USD, která patřila Zločevskému.

Důvodem k blokování bylo vyšetřování případu praní špinavých peněz. „Avšak poté, co ukrajinští prokurátoři odmítli poskytnout dokumenty nezbytné pro vyšetřování, odblokoval britský soud v lednu Zločevského aktiva.“ Podle mnoha pozorovatelů starý lišák Biden spojil příjemné s užitečným. Patřil k americkým „jestřábům“, kteří ve skupině kolem Viktorie Nulandové připravovali právě před dvěma lety násilný státní převrat na Majdanu, který byl součástí širší geopolitické strategie na obklíčení Ruska včetně vytlačení Rusů z Krymu a vybudování amerických základen na poloostrově. Bidenův syn už před Majdanem působil ve firmách Igora Kolomojského, který se na financování a výcviku „úderné pěsti revoluce“, kterou byl Pravý sektor, významně podílel.

Islamisté společně s Kyjevem proti Rusku

Právě otázka fungování ozbrojených geril připravených na záškodnickou činnost na Donbase a především na Krymu byla podle některých pozorovatelů také jedním z témat jednání Bidena v Kyjevě minulý týden. Američtí zpravodajci by se měli podle těchto zpráv více zapojit do výcviku diverzních protiruských skupin. V podstatě by měl být použit syrský scénář, kdy proti Bašáru Asadovi a dnes už i proti Rusům bojují společně jednotky amerických speciálních sil a jimi vycvičení islamisté. Právě islamisté, z nichž mnozí patří i k tzv. Islámskému státu, bojovali od začátku na straně Kyjeva na Donbase a dnes se k těmto skupinám podle mnohých zdrojů přidávají další přicházející z Blízkého východu na Ukrajinu.

Všechno nasvědčuje tomu, že se syrský a ukrajinský konflikt začínají vzhledem k angažovanosti Ruska a jeho neústupnosti stále více proplétat. Minulý týden se objevily zprávy o tom, že američtí specialisté začínají Islamisty z Blízkého východu masově svážet právě do Chersonské oblasti sousedící s Krymem, kde vytvářejí nové úderné protiruské formace. Podle mnohých s tím také souvisí návštěva Bidena spojeného s Johnem McCainem a dalšími výraznými postavami izraelské lobby ve Washingtonu. Toto rozvrstvení zájmů nevěstí pro budoucnost nic dobrého.

Tataři a Šedí vlci

Právě Chersonský region, který tvoří z velké části prorusky orientované obyvatelstvo, je dnes často pacifikován krymsko-tatarskými islamisty vyzbrojovanými z Turecka. Tato praxe se po prudkém zhoršení rusko-tureckých vztahů po sestřelení ruského bombardéru nad Sýrií ještě zintenzivnila. Z téhož Turecka přicházejí teroristickým protiruským skupinám největší posily. Kromě islamistů z ISIL jsou to i bojovníci z turecké teroristické organizace „Šedí vlci“.

Tyto ozbrojené formace dorazily do regionu na pozvání předáků Krymských Tatarů Mustafy Džemiljova, Refata Čubarova a Lenura Isljamova. Tedy těch samých, kteří spolu s Pravým sektorem zorganizovali i blokádu Krymu včetně teroristických útoků na sloupy vysokého napětí. Tento týden o tom informoval bývalý poslanec Nejvyšší rady za Chersonskou oblast Alexej Žuravko. „Hrozba v Chersonské oblasti stále narůstá. Turci přicházejí do Chersonské oblasti,“ říká Žuravko.

Podle něho se brzy můžeme dočkat toho, že se ruskojazyčnému obyvatelstvu v oblasti začnou řezat hlavy. „Nebudu se divit, když tu dojde k velmi vážným teroristickým činům. Čekají nás opravdu velké problémy“, uvedl Žuravko.  Bývalý poslanec tvrdí, že islamisté mají za cíl etnicky vyčistit tuto proruskou oblast a terorizovat místní obyvatelstvo: „Přesně vím, ve kterých vesničkách i obcích jsou již dnes rozmístěni teroristé. V současné době jich je více než 700.“

Chersonský chalífát

Islamisté se chystají nejen na diverzní akce na Krymu, ale také na teroristickou činnost na Donbasu. Jedním z plánů potvrzených podle pozorovatelů Bidenem, je totiž vytvoření úderných oddílů schopných destabilizovat oba regiony. V Turecku jsou tyto skupiny připravovány a přes Rumunsko míří v posledních dnech na Ukrajinu. Převoz na Ukrajinu probíhá také mořskou cestou - buďto do Oděsy nebo do Nikolajeva – a dále na „frontové linie“.  Pobyt mnoha podezřelých individuí v Oděse potvrzují sami Oděsané, kteří hovoří o tom, že se ve městě objevilo v poslední době mnoho snědých lidí, typicky arabského vzezření. Tito lidé z Blízkého východu se v Oděse zdrží jen krátce a poté pokračují dále.

Podle svědectví obyvatel regionu vzniká v Chersonu celá islamistická enkláva. Již dříve došlo k podpisu paktu mezi islamisty reprezentovanými Džemiljovem a „sionisty“ reprezentovanými Kolomojským. Součástí dohody je i vytvoření batalionu „Krym“, který se neblaze proslavil hrůznými zločiny na Donbase a nyní se připravuje společně s islámským státem na válku proti Rusku. I přes chystaná jednání ruského ministra zahraničí Lavrova s jeho americkým protějškem Kerrym tento týden v Moskvě a další snahu o domluvu velmocí to pod povrchem stále více bublá. Příliš mnoho indicií jak na Blízkém východě, tak na Ukrajině ukazuje, že paralelně s jednáními probíhají přípravy na velkou válku proti Rusku. Proto snaha vyprovokovat Putina nabírá na obrátkách.

Nelze se divit, že prezident Putin varoval minulý týden všechny aktéry před jakýmikoli provokacemi, které by mohly ohrozit ruské ozbrojené síly v Sýrii. Teroristické útoky na Krymu zorganizované islamisty a Pravým sektorem by však mohly situaci rychle zdramatizovat.

Možná právě to bylo pravým důvodem Bidenovy návštěvy v Kyjevě.

Poznáme to zřejmě již brzy.

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…