Zbyněk Fiala: Rozpočet a odpočet

02.12.2015 15:10

Měsíc před koncem roku už máme na DPH celostátně vybráno přes 300 miliard korun, o 20 miliard víc než před dvěma lety, a to vánoční šílenství ještě neskončilo.

Zbyněk Fiala: Rozpočet a odpočet
Foto: archiv
Popisek: Zbyněk Fiala

Z informací ministerstva financí je zřejmé že i mnohé další příjmy veřejných rozpočtů se lepší, ale podle Českého statistického úřadu má ještě vyšší tempo odliv peněz ze země. Tento „odpočet“ dosáhl historicky nejvyššího hodnot.

Kondice státní kapsy se zvyšuje. Mohou za to evropské fondy, které se daří čerpat zejména díky teplému podzimu, protahujícímu stavební sezónu. Celkové příjmy tak posílily o obrovských 57 miliard korun oproti loňsku. Tyto zdroje slouží jako obrovská páka pro české peníze do investic zejména v dopravní infrastruktuře. Proto ekonomika roste a lidi mají práci. Část zlepšení hledejme i na výdajové straně rozpočtu – státním zaměstnancům, učitelům, důchodcům se přidalo, a to postrkuje i mzdy v podnikatelském sektoru a povzbuzuje spotřebu, která má rovněž významný podíl na současném růstu ekonomiky.

Možná to mohlo být ještě lepší. Celostátní přírůstek daně z příjmů zaměstnanců o pouhé čtyři miliardy, tedy zhruba o stejnou částku jako loni, je ovlivněn zvýšením slev na děti, školkovným a obnovením slev pro pracující důchodce. Letos přitom hospodářství roste dvakrát rychleji než v loňském roce. Jenže z mizerných mezd, dramaticky nižších než v jiných zemích se srovnatelnou hospodářskou úrovní, toho moc navíc vyždímat nelze. Snaha odborové centrály ČMKOS skoncovat s nízkými mzdami má proto reálný základ.

Podniky přitom na tom nejsou špatně, celostátní přírůstek daně z příjmů organizací činí 12 miliard korun a blíží se 120 miliardám korun, to je mimořádné číslo. Přesto je stále je nepatrně nižší než vybrané daně od zaměstnanců (kdyby se někdo ptal, kdo tuhle zemi živí). Do výběru DPH přitom nezasáhl přijatý zákon o kontrolních hlášeních, který má platit až v příštím roce, ani dosud nepřijatý o elektronické evidenci tržeb, jehož zavedení je zatím ve hvězdách. Oba zákony pochopitelně posílí i výběr spotřební daně, daně z příjmů a sociálního a zdravotního pojištění, protože jakmile se přijaté peníze jednou odkopou, finance i pojišťovny už si ohlídají svůj díl.

Zatím na nás jako naprosto neobhajitelný extrém civí červená nula v kolonce celostátního výběru daní z příjmů od fyzických osob podle daňových přiznání. Jsme tam tedy i po jedenácti měsících v nepatrném mínusu. Jistě, toto číslo je ovlivněno prohraným sporem ministerstva financí s pracujícími důchodci, u kterých narazil pokus zrušit slevy na dani.

Z toho, jak se muselo ministerstvo letos při vracení slevy prohnout, je však patrné i to, že lidí, kteří daně platí, je opravdu hodně. Většině živnostníků nevadí ani tolik to, že musí každý měsíc dát stranou do deseti tisíc korun, aby poplatili daně a pojištění. Na jásot to není, ale jsou s tím smířeni, protože lékaře, školy a silnice potřebují všichni. Co jim vadí, je to, že vypadají jako blbci vedle těch, kdo se naučili daně neplatit.

Na tripartitě před časem figurovalo zjištění, že přiznáno je jen pět procent příjmů z večerek a tržnic. A právě elektronická evidence tržeb by měla zavést do těchto plateb větší spravedlnost. Stejně tak by měla pomoci odchytit milionářské poskytovatele právních a účetních služeb, kteří se vydávali za OSVČ a snižovali svoji povinnost extrémními paušály a zakrýváním příjmů. Ostatně, požadavek na zavedení registračních pokladen nebo podobného mechanismu původně vznikl ve svazu podnikatelů v obchodu a službách. Pád zákona o elektronické evidenci by byl signálem, že zloději jsou nadále beztrestní. Krást se může.

I kdyby však prošel sebelepší zákon o kontrole tržeb a peníze zamířily do veřejných rozpočtů ještě rychleji, co už zrychlilo, je jejich úprk ze země. Jak nyní informoval Český statistický úřad, z loňského hrubého domácího produktu České republiky ve výši 4,26 bilionu korun bylo k dispozici rezidentům na spotřebu a investice jen 3,86 bilionu korun. Rozdíl ve výši 371 miliard korun byl dán především odlivem zisků podniků pod zahraniční kontrolou. Tenhle „odpočet“ představuje historický rekord.

Nepřehnali jsme to trochu? Tenhle problém by měl ve vládní agendě taky trochu povýšit.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Robert „Kennedy“ Fico?!?

18:08 Pavel Foltán: Robert „Kennedy“ Fico?!?

„The Live and Times of Judge Roy Bean“ (USA 1972) anebo „The Postman“ (USA 1997) a podobně. Tam to c…