Babák: Přijetí finanční ústavy by nás odsoudilo k zvyšování daní

11.05.2013 21:01

Dnes se na rozpočtovém výboru projednával ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti, neboli finanční ústava. VV jako jediná politická strana hlasovala proti. Naproti tomu koalice hlasovala pro, ČSSD se zase zdržela hlasování. 

Babák: Přijetí finanční ústavy by nás odsoudilo k zvyšování daní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Babák

„Kalousek a Nečas v podstatě akceptovali všechny požadavky sociální demokracie k tomuto zákonu“, říká Michal Babák, člen rozpočtového výboru a odkazuje především k tomu, že  součástí komplexního návrhu jsou nepřijatelné dvě věci, které byly dnes odhlasovány. Za prvé, rozvolnění limitů fiskální brzdy, které mají být zcela úmyslně nastaveny tak, aby se netýkaly příští vlády, ale až té přespříští. ČSSD si tak chce rozvázat ruce pro příští volební období, aby se nemusela chovat rozpočtově střídmě. Za druhé, v ústavě má být explicitně stanoveno, že vláda nebude moci předkládat návrhy zákonů, které by snižovaly příjmy státu – fakticky by se zakázalo snižovat daně. Byly bychom tak v podstatě odsouzeni už jen k nekonečnému zvyšování daní. Žádná vláda už by v praxi nesměla snižovat daňovou kvótu.  

Koalice hlasovala pro tento návrh, opozice se zdržela a VV byly jako jediná strana proti. ČSSD uplatňuje zdržovací taktiku a žádá 14 dní na projednání v rámci strany. „Děsí nás také, že ČSSD požaduje, aby se zrušilo osvobození pro daň z dividend, které jsme v rámci koalice prosadili“, říká Michal Babák a zdůrazňuje, že tento zákon může v konečném důsledku zavést socialistickou ekonomiku v této zemi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…