Bělobrádek (KDU-ČSL): Kolibříka s anakondou křížit nebudeme

06.08.2011 19:49

Lidovcům a zeleným rostou preference. Je možné, že tvrzení stará pár měsíců o politických mrtvolách se ukážou jako zcela mylná.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Kolibříka s anakondou křížit nebudeme

Co zkusit ironizovat a zesměšnit je, řekl si zřejmě komentátor Lidových novin a předestřel čtenářům teorii o křížení anakondy s kolibříkem - rozuměj koaličním propojování KDU-ČSL a SZ (Zbyli na sebe, LN 3. 8.). Jako veterinář mohu autora ubezpečit, že k takovémuto křížení mezi ptákem a plazem přirozeně dojít nemůže. Bastardi (prosím, to není vulgarismus, ale označení pro mezidruhové křížence, aby to zase někdo neznalý věci nezveličil) ovšem vznikat mohou. Například mezi koněm a oslem. Mohu všechny ubezpečit, že ke křížení KDU-ČSL a SZ rozhodně nedojde.

Martin Zvěřina má bezpochyby pravdu, že podobná předvolební koalice by na celostátní úrovni mohla fungovat jen těžko. Právě proto jsme na Českém rozhlasu 6 již před více než půl rokem s Ondřejem Liškou unisono odmítli, že bychom o ní uvažovali. Byl by to totiž akt čirého politického cynismu. Rozdílné postoje k Temelínu a kůrovci neumožňují koalici se SZ v Jihočeském kraji. Nikdo ze svých názorů a principů účelově neslevil, což je třeba naopak ocenit. Tudíž nejde jen o pragmatismus, kde se spolupráce vyplatí, ale o skutečná krajská témata a program. Někde se shodneme, někde ne. Kraj od kraje. Navíc si i kandidáti musejí vyhovovat osobnostně. Co nefunguje lidsky, nefunguje ani politicky. Vizte naši vládu.

Ze své zkušenosti krajského manažera strany vím, že předvolební koalice v krajích fungují a tvoří se jinak než ty na celostátní úrovni. Krajská politika totiž řeší problémy infrastruktury, nemocnic nebo škol, a ne ideologie stran. To je i důvod, proč na této úrovni mohou fungovat - a z pardubické zkušeností vím, že i úspěšně v praxi fungují - širší koalice menších subjektů, které nerozdělují regionální témata a spojí síly pro společnou věc. Boj o oddělení byznysu a politiky, o politiku jako službu bližnímu a o dobrou správu kraje ve prospěch jejích obyvatel. Nám o to alespoň jde.

Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL

Vyšlo v Lidových novinách

Více:
Lidovci: Stanovisko senátorského klubu k petici „Zachraňme Šumavu"

##PROFIL 3051##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…