Čechlovský (ODS): Kojenecké ústavy by měly spadat pod MPSV

25.08.2011 13:09

Poslanec ODS a člen výboru pro sociální politiku Jan Čechlovský dnes podpořil záměr ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka změnit systém náhradní výchovy dětí.

Čechlovský (ODS): Kojenecké ústavy by měly spadat pod MPSV

Podle něj by již nebylo možné umisťovat děti do kojeneckých ústavů a dětských domovů, pokud dítě nepřekročí věk tří let. Spolu s poslankyněmi TOP 09 Helenou Langšádlovou a Věcí veřejných Dagmar Navrátilovou zároveň předložil pozměňovací návrh k vládní novele zákona o zdravotních službách, podle kterého by byly kojenecké ústavy převedeny z gesce rezortu zdravotnictví pod Ministerstvo práce a sociálních věcí.

"Dlouhodobě tvrdím, že zavírat malé děti do ústavů je téměř zločin. Návrhy ministerstva proto vítám, protože mohou přispět k lepšímu životu stovek dětí v České republice," říká Čechlovský.

Důvodem zmiňovaného převodu kojeneckých ústavů je podle něj užší vazba k sociální oblasti a fakt, že další ústavy pro děti vyžadující okamžitou pomoc jsou financovány státním příspěvkem z kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí. "Převodem do kompetence Ministerstva práce a sociálních věcí se tak zamezí riziku duplicitního financování z veřejných rozpočtů. Kojenecké ústavy by navíc měly začít fungovat podle nově připravovaného zákona o sociálněprávní ochraně dětí, který by měl podmínky zacházení s opuštěnými a ohroženými dětmi výrazně zlepšit," doplnil Čechlovský.

Dále čtěte:
Gajdůšková (ČSSD): Až budete mít pěstounské rodiny, zrušte kojeňáky

##PROFIL 2258##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

8:04 Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke komentářům v on-line prostoru.