Výpověď bez udání důvodu? Ve vládě je prý spor ODS a lidovců

29.04.2024 22:29 | Monitoring

Spor o právní institut výpovědi bez udání důvodu ve vládní koalici pokračuje. Zatímco ODS trvá na tom, že zajistí flexibilitu pracovního trhu, lidovci varují, že v případě jejího zavedení na ni doplatí ohrožené skupiny. Podle příznivců novely z ODS se o lidi dotčené výpovědí bez udání důvodu postará stát.

Výpověď bez udání důvodu? Ve vládě je prý spor ODS a lidovců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Rozbuška ve vládní koalici přišla poté, co lidovecký ministr práce Marian Jurečka představil novelu zákoníku práce, v níž snadnější propouštění chybí. „Novela připravovaná na ministerstvu práce a sociálních věcí obsahuje změny, které by měly vést k větší flexibilitě zákoníku práce. Bez toho, aby byla schválena výpověď bez udání důvodu, nebude zvýšení flexibility dostatečné,“ uvedl pro Český rozhlas poslanec Jan Skopeček z ODS.

Legislativa podle jeho slov již přestala odpovídat potřebám subjektů na pracovním trhu. „Máme zákoník práce z 60. let. Pro moderní ekonomiku skutečně potřebujeme výraznější změnu než tu, která by nastala ve chvíli, kdy by výpověď bez udání důvodu nebyla,“ dodal Skopeček.

Lidovecký poslanec Michael Kohajda naopak uvedl, že novinek, které přinášejí větší flexibilitu, je v zákoníku práce hodně. „Nemůžeme udělat jednostranné změny, které jsou v neprospěch zaměstnanců. Zrovna tento nástroj může být velmi citlivý vůči některým ohroženým skupinám obyvatel,“ upozornil.

Možnost výpovědi bez udání důvodu by podle jeho slov nejvíce ohrožovala matky samoživitelky a rodiče s malými dětmi obecně, jakož i zaměstnance v předdůchodovém věku.

Hovořit podle něj nejde ani o tom, že by byla výhodnější pro ostatní pracující. „Dnes máme odstupné. Když dostane zaměstnanec výpověď ze zákonného důvodu, který není pro porušení jeho povinnosti, tak třeba za dva roky pracovního poměru dostane trojnásobek. Tady je nabízeno, že by třeba dostal šestinásobek, tedy jenom o tři platy víc. A to myslím není správná volba,“ uvedl příklad Kohajda.

Skopeček naopak slibuje, že lidem dotčeným výpovědí bez důvodu pomůže stát. „V České republice existuje záchranná sociální síť, která umí pomoci těm, kteří jsou propuštěni. Ta bude aktivována i ve chvíli, kdy by došlo k výpovědi bez udání důvodu,“ slibuje Skopeček.

 „Z hlediska konkrétních skupin, které by to zasáhlo, je okamžitá výpověď nepřípustná a za lidovce ji nemůžeme přijmout,“ zopakoval následně Kohajda s tím, že ohrožené skupiny přesto nejsou dostatečně zohledňovány.

ODS, TOP 09 a část hnutí STAN uzákonění možnosti dát výpověď bez udání důvodu podporují, Piráti jsou podle svého vyjádření „otevřeni k jednání“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

15:15 „Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

Juraj Cintula, který spáchal neúspěšný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, podporoval pror…