Hulinský (ČSSD): Ministerstvo obrany válečné veterány nadále přehlíží

06.05.2011 21:33

Nový projekt ministerstva obrany je pro válečné veterány zklamáním.

Hulinský (ČSSD): Ministerstvo obrany válečné veterány nadále přehlíží

Už delší dobu upozorňuji na neexistenci vize péče o válečné veterány. A bohužel, budu tak muset činit i nadále, přestože se ministerstvo obrany v současnosti chlubí novým projektem, díky němuž se podle něj situace válečných veteránů zlepší. Po bližším pohledu na nový program ale zjistíme, že o účinnou vizi rozhodně nejde.

Když se řekne válečný veterán, většina lidí si asi nejprve představí účastníky bojů druhé světové války. Těch je dnes v České republice 1860. Jenže pak je tu skupina 14 664 lidí, které za veterány považujeme také. Jde o takzvané novodobé veterány - příslušníky ozbrojených sil, kteří sloužili na zahraničních misích OSN, NATO a EU.

Vzhledem ke skutečnosti, že se do zahraničních misí každoročně zapojuje více než 2000 nových vojáků, stoupá i počet moderních válečných veteránů. A právě ti mají obrovské, až existenční potíže po přechodu do civilu. Podle dat ministerstva obrany byla dokonce celá třetina veteránů loni bez práce.

Jak se jim tedy ministerstvo rozhodlo pomoci? Představilo projekt, který si klade ambice pomoci s co nejsnadnějším začleněním bývalých vojáků do civilního života. Je spolufinancovaný z Evropského sociálního fondu a díky němu dostanou váleční veteráni 30 milionu korun. Také budou moci využít služeb sedmi poradenských center - najdou tu psychologickou podporu či právní poradenství. Zní to sice pěkně, ale reálný dopad bude minimální.

Projekt je například časově ohraničený, bude probíhat pouze tři roky - od 1. září 2011 do 30. dubna 2014. Především se ale bude týkat jen těch vojáků, kteří se veterány teprve stanou. Ti současní mají jednoduše smůlu.

Osud 15 tisíc novodobých veteránů je tedy ministru obrany Alexandru Vondrovi i nadále lhostejný. Současná pravicová vláda sice nadále podporuje nasazování českých vojáků v zahraničních misích, avšak po jejich návratu jsou tito vojáci místo vděku a podpory konfrontováni s osekáváním platů, příspěvků na bydlení, výsluhových příspěvků či dokonce s propuštěním. Celé je to o to smutnější, když vidíme, jak jsou oknem vyhazovány částky v objemu, jehož zlomek by stačil na pokrytí programů komplexní péče o veterány. Stačí připomenout například nedávnou aféru s plánovaným nákupem předražených vozidel Tatra za 600 milionů korun.

Proto opět vyzývám ministra Vondru, aby zveřejnil svou vizi péče o válečné veterány. A aby definoval povinnosti státu vůči příslušníkům našich misí i poté, co opustí výkon služby tak, aby byl stát na jedné straně schopen využít jejich zkušeností a na straně druhé, aby jim nabídl jasnou perspektivu na několik let dopředu, včetně komplexní péče v případě jakýchkoliv nenadálých situací či ve stáří.

Rád bych připomněl, že sociální demokracie se této problematice věnuje v Oranžové knize o obranné politice, kde navrhuje garanci zachování nastavené úrovně podmínek pro odchod ze služby vojáka z povolání, péče o vojenské veterány a vojenské důchodce a podpory zajištění pracovního uplatnění vojáků odcházejících z aktivní služby do zálohy vytvořením systému přeškolovacích kurzů s využitím kapacity vojenského školství.

Dotaz Petru Hulinskému můžete položit ZDE

##MINIPAS 2141## Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: 70 % obcí nespokojených se svým bytovým fondem

15:06 Ministr Bartoš: 70 % obcí nespokojených se svým bytovým fondem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bydlení.