John: ODS dala zelenou rozkrádání veřejných peněz

09.05.2012 19:18

Reakce na odmítnutí zákona o odpovědnosti úředníků.

John: ODS dala zelenou rozkrádání veřejných peněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Věcí veřejných Radek John

Sněmovna ve třetím čtení nesouhlasila s poslaneckým návrhem na změnu zákona o odpovědnosti za škodu v důsledku chybného úředního rozhodnutí. Norma stanovovala, že pokud stát takovou škodu uhradí, bude ji po konkrétním úředníkovi vymáhat zpět. Stále tedy platí, že stát takto pouze může, ale nemusí postupovat.

„Věci veřejné hlasovaly jednotně pro zavedení povinnosti vymáhat škodu po úřední osobě. Naprosto nechápeme postoj ODS, která se odvolává na budoucí velkou normu, u které je otázka, kdy vznikne a  v jak kvalitní podobě. Dnes sněmovna propásla šanci přijmout chytrý zákon, jež by omezil rozkrádání veřejných peněz a narušil kolektivní neodpovědnost,“ uvedl po hlasování předseda VV Radek John.

Podstata neschváleného zákona spočívá v tom, že pokud orgány veřejné moci vydají  nezákonné rozhodnutí nebo se dopustí nesprávného úředního postupu a v důsledku toho vznikne škoda, konkrétní úředníci za ni musejí být zodpovědní.  Jestliže stát v takovém případě škodu uhradí, náhradu pak bude vymáhat na tom, kdo ji způsobil. Zároveň tento zákon prodlužoval promlčecí lhůtu těchto případů z jednoho na tři roky.  ODS pro návrh ruku nezvedla a odvolávala se na to, že v rámci vládní protikorupční strategie vzniká podobná norma, která má navíc problematiku řešit komplexněji a jednoznačněji. „Daňový poplatník se mohl cítit lépe díky sice dílčí, ale dobré změně. Teď mu nezbývá než čekat,“ dodává Radek John.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Lidé celého světa musí tlačit na politiky, aby to vraždění zastavili

7:02 Fiala (SPD): Lidé celého světa musí tlačit na politiky, aby to vraždění zastavili

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru.