Jurečka (KDU-ČSL): Připravuje snad vláda reformu jen pro soukromé fondy?

16.03.2011 22:23

„Současná vládní koalice je zřejmě nepoučitelná," říká místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. „Při přípravě důchodové reformy opakuje stejnou chybu jako při schvalování balíku zákonů, které jí v pondělí vrátil Ústavní soud. Opět reformu připravuje bez širší diskuse s politickými partnery," dodává.

Jurečka (KDU-ČSL): Připravuje snad vláda reformu jen pro soukromé fondy?

Místopředsedu KDU-ČSL zaráží, že ministři vládní koalice podle všeho nemají jasnou představu o podobě důchodové reformy. „Proč vládní návrhy není možno předložit k široké celospolečenské diskusi na webu MPSV či MF tak, jak byl předložen k veřejnému a odbornému připomínkování např. nový občanský zákoník?  Vláda, místo aby předložila přehledná čísla a argumenty, jen opakuje, že se o penzijní reformě diskutovalo dostatečně dlouho a nyní je třeba konat. To vzbuzuje pochybnosti, zda vláda připravuje kvalitní reformu pro občany, nebo výhodnou reformu pro soukromé penzijní fondy," řekl Marian Jurečka.

Podle KDU-ČSL vládní návrh fakticky trestá rodiče, kteří vychovali dostatečný počet dětí. Většinu nákladů této reformy přenáší na nízko a středně příjmové skupiny obyvatel. Pokud rodiče investovali do svých dětí, musí být tato investice zohledněna. Proč by koruna investovaná do výchovy a vzdělání dětí měla mít pro stát jinou hodnotu než koruna investovaná do soukromých penzijních fondů, ptají se lidovci.

„Vláda svoji reformu staví na vyvedení 3 % z průběžného systému. Jenže k tomu musíte přidat další 2 %. Tato varianta je výhodná jen pro vysoko příjmovou skupinu obyvatel.  Při tom je nutné se ptát, jak chce vláda garantovat stejné podmínky pro ty, kteří se rozhodnou svá 3+2 % vyvést do soukromých fondů. Kdo zajistí, že za deset let jiná politická reprezentace nezmění podmínky, jako to současná koalice udělala u stavebního spoření? Proč ministři Drábek a Kalousek neřekli občanům jasně, že těm, kteří se opt-outu zúčastní, bude v budoucnu snížen důchod ze státního průběžného pilíře o 15 %? Navíc se naprosto vytratil argument, že vláda touto reformou zároveň snižuje cenu práce. Ani to nebude pravda. Dojde pouze k extrémnímu zdanění spotřeby a tím dalšímu podvázání domácí poptávky," upozornil místopředseda KDU-ČSL Jurečka.

KDU-ČSL vyjádřila svůj zásadní nesouhlas s navrhovanou důchodovou reformou i prostřednictvím petice, kterou k dnešnímu dni podepsalo přes 2700 lidí. „KDU-ČSL si je vědoma nutnosti reformy důchodového systému. Musíme ale o ní vést kvalifikovanou a intenzivní debatu a hledat skutečně dlouhodobé řešení, přijatelné napříč politickým spektrem. Pouze tak dojdeme k dlouhodobému řešení, které bude výhodné pro celou společnost, a ne jen pro soukromé penzijní fondy," uzavřel Jurečka.

Více:
Nečas: ČSSD by nás vrátila do 50. let

Bravo, pane prezidente. I Pehe chválí Klause, že si rýpnul do vlády

Klaus není sám. S kritikou důchodů souhlasí i Filip: Mají nás za hlupáky

Vláda řeší důchody moc rychle, namítá Klaus

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

20:18 Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům ministra pro evropské záležitosti Dvořáka o…