Kožušník (ODS): Dámy v bílém tiše protestují dál

18.10.2011 21:20

V pátek 14. října zemřela Laura Pollán, zakladatelka kubánského hnutí Dámy v bílém (Damas de Blanco). Odešla v ní jedna z klíčových osobností kubánského prodemokratického veřejného života. Laura Pollán byla celosvětovým symbolem nerovného zápasu kubánského lidu se zrůdnou tyranií Castrova totalitního režimu.

Kožušník (ODS): Dámy v bílém tiše protestují dál

Dámy v bílém na Kubě několik let neúnavně usilovaly o propuštění svých manželů a pravidelně organizovaly pochody ulicemi Havany. V posledních dvanácti měsících byli všichni tito disidenti propuštěni na svobodu, řada z nich ale byla donucena k vycestování ze země.

Protesty hnutí pokračují i přes propuštění všech vězněných odpůrců režimu, toto je velmi nelibě vnímáno a ostře kritizováno kubánským komunistickým režimem.

V roce 2005 hnutí „Damas de Blanco" obdrželo od Evropského parlamentu Sacharovovu cenu za svobodu myšlení.

Kubu letos v únoru navštívil poslanec Evropského parlamentu a člen skupiny Přátel svobodné Kuby Edvard Kožušník, aby se zde osobně setkal se zástupci demokratické opozice. Dále pak v Santa Claře navštívil Gulierma Farinase, který je rovněž držitelem Sacharovovy ceny. Udělení této ceny Farinasovi v Evropském parlamentu inicioval právě Edvard Kožušník.

„Dámy v bílém dávají již mnoho let naději a významnou morální podporu ženám a dcerám všech pronásledovaných disidentů nejen na Kubě, ale i v ostatních nedemokratických zemích po celém světě, že nenásilný projev solidarity se svými bližními dokáže zvítězit nad nedemokratickým, despotickým režimem a přivede tak svou zemi k vítězství demokratických hodnot", řekl Edvard Kožušník.

„Odchodem paní Laury Pollán utrpěly Dámy v bílém citelnou a velmi bolestnou ztrátu. Přeji hnutí Damas de Blanco, aby vytrvalo v odporu proti Castrovu režimu až do jeho pádu a naplnilo tak odkaz zesnulé zakladatelky Laury Pollán. Na paní Lauru Pollán budeme vzpomínat vždy s velkou úctou a vděčností", dodal Kožušník závěrem.

Více:
Schwarzenberg: Odešla odvážná žena, neúnavná obhájkyně lidských práv

##PROFIL 3260##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

8:04 Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke komentářům v on-line prostoru.