Marksová-Tominová (ČSSD): Dárek ke Dni dětí - ČR ignoruje jejich práva

02.06.2011 19:26

Česká republika opět obhajovala v OSN před zástupci a zástupkyněmi Výboru pro práva dítěte, jaká opatření učinila ve prospěch naplňování práv dětí. Jak uvádí ve své zprávě Liga lidských práv či česká pobočka organizace DCI (Defence for Children International), výbor vyjádřil znepokojení, že práva dětí v naší zemi stále nejsou naplňována tak, jak by měla.

Marksová-Tominová (ČSSD): Dárek ke Dni dětí - ČR ignoruje jejich práva

Vládní delegace v čele se zmocněnkyní pro oblast lidských práv Šimůnkovou hovořila spíš o úmyslech vlády, jak zlepšit jednotlivé problematické okruhy, než o konkrétních činech. Pokud byly některé konkrétní kroky prezentovány, pak se jednalo o dílčí věci, nikoli o komplexní a léta žádanou změnu systému.

Pravdou je, že vytvořit systém sjednocující péči o ohrožené děti nedokázaly ani předchozí vlády včetně těch sociálně demokratických. Za poslední vlády ČSSD se začalo alespoň pracovat na Národním plánu transformace péče o ohrožené děti, který následující vlády dokončily. Plán je teď ovšem potřeba začít naplňovat.

Jenomže, ať už tato vláda směrem k právům dětí deklaruje cokoli, její faktické kroky dopadají na většinu dětí v této zemi velmi negativně. Jedná se o nápady zpoplatnit logopedii, zvýšit DPH na léky, potraviny, plenky a podobně, nebo zvýšit poplatek za pobyt v nemocnici.

Vzhledem ke stále se zhoršující sociální situaci, kdy rodiny s dětmi patří k nejohroženějším skupinám, lze také očekávat další zhoršení v počtu dětí umisťovaných do ústavní péče. A zvýšení počtu dětí ze sociálně vyloučeného prostředí v běžných základních školách zůstává při schopnostech ministra Dobeše také pouhou utopií. Místo vyrovnávání rozdílů mezi dětmi z chudého a bohatšího prostředí lze díky politice Nečasovy vlády očekávat jen další zvětšování sociální propasti.

Michaela Marksová-Tominová, stínová ministryně pro lidská práva a rovné příležitosti

Dále čtěte:
KDU-ČSL: Děti, oni vás nechtějí!
ČSSD: Přijďte spolu s námi oslavit Den dětí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šmarda (SOCDEM): Pracující mají nárok na větší ochranu a silnější postavení

12:16 Šmarda (SOCDEM): Pracující mají nárok na větší ochranu a silnější postavení

Odmítáme prodlužování zkušební doby a zkracování výpovědní doby, odmítáme výpovědi e-mailem, žádáme …