Matějka (SSO): Nový projekt MVČR zjištuje, kolik máme úřadů a co vlastně dělají

05.10.2010 8:21

Odpověď na otázku, kolik má Česká republika úřadů a státních institucí, je nadlidský výkon. Neví to totiž ani stát sám.

Matějka (SSO): Nový projekt MVČR zjištuje, kolik máme úřadů a co vlastně dělají

MVČR kvůli tomu zahájilo nový projekt, aby zjistilo kolik jich máme a co vlastně dělají!

Chvíli jsem si myslel, že jde o novinářskou kachnu, vtip, nebo nepovedený podvrh. Vážení, nikoli. Je to holá pravda v plné nahotě. „V současnosti zahajujeme projekt, jehož prvním výstupem je seznam všech agend vykonávaných ve veřejné správě. Aktuálně ho kontrolujeme, jsou jich stovky," říká Štěpánka Cvejnová, ředitelka odboru efektivní veřejné správy. V České republice totiž dosud neexistoval oficiální přehled o tom, co který úřad dělá, přičemž v řadě případů pracují na tomtéž, aniž by to o sobě věděly.

Bez rozdílu vlád, které se po volbách dostanou k moci, každá má ve svých oficiálních cílech odbyrokratizování státní správy, zefektivnění procesů, zjednodušení agend a daleko vlídnější přístup úřadů k občanům. Některé úřady pak politici zruší, aby vytvořili jiné, převedli tam zaměstnance a nejlépe ještě nějaké přibrali, neboť vytyčené cíle, výzvy a úkoly jsou velké. Příkladem za všechny nám budiž třeba Český normalizační institut. Ten nám politici zrušili ke konci roku 2008, aby ihned převedli zaměstnance i majetek na nově vzniklý Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, jehož počet zaměstnanců se z roku na rok zvýšil z 69 na 156.

Například zemědělci musí být jistě nadšeni z České plemenářská inspekce. Úřad zaměstnává 17 úředníků a 45 inspektorů, kteří kontrolují farmáře, zda pravidelně sledují a zapisují „užitkovost" krav, koz, ovcí a prasat. U krav se např. kontroluje kontrolování dojivosti. Pokud farmáři nemají dojivost přesně zapsanou a jen ji pro potřeby inspektorů odhadují, ukládá úřad sankce. Například hned v roce 2005, kdy od 9.7. 2005 vznikla v důsledku vstupu do EU povinnost všech chovatelů koz označovat a evidovat všechny kozy, byť máte třeba kozu jen jednu, úřad zkontroloval 73 koz u 6 různých majitelů, z toho u 11 koz na 3 místech zjistil nedostatky v označení koz značkou... Bezva.

Všechny daňové poplatníky jistě nadchne Výzkumný ústav práce a sociálních věcí. Co je jeho náplní? Úřad publikuje studie jako „Měření kvality pracovního života", „Gender v managementu", „Role rovných příležitostí v prosperitě společnosti", „IQ servis - Systém pro úspěšné uplatnění Romů", „Směřování české sociální politiky s důrazem na agendu Lisabonské strategie", „Podpora vyvážené účasti žen a mužů v rozhodovacích procesech", „Early assessment a profiling ve službách zaměstnanosti", „Představy českých věřících o mrtvém těle a zacházení s ním" či „Informační otevřenost VÚPSV". Jistě velmi užitečná „práce". Jen nevím pro koho.

Podobných úřadů jsou u nás desítky. Jejich náplní je buď buzerace lidí, kteří mají snahu se uživit sami, bez podpory státu, vytváření zcela nesmyslných studií na téma integrace neintegrovatelných, stanovování různých kvót multikulturního a genderového zastoupení, nebo prostě jen kontrola kontrolování. Co si myslet o takovém Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů? Hlavní jeho činností je „národní inventarizace lesů". Pravidelně publikuje zprávy o rozloze a struktuře lesů na území České republiky, ze kterých opakovaně vyplývá, že v českých lesích prostě převládá smrk. Úřad také provádí pravidelné dotazníkové šetření, na základě něhož občané zjistí neuvěřitelně důležitou informaci pro jejich život: „V českých lesích se nasbírá ročně 2,61 kg borůvek na jednu domácnost." Tři roky jim trval projekt „Zavedení lesního lovu v Maroku", který byl darem České republiky Marockému království. Zjistili, že marocká poušť není pro myslivost vhodná a tak bylo výsledkem alespoň darování softwaru „statistika myslivosti" marocké státní správě...

Osobně jsem velmi zvědav, jak nový projekt Ministerstva vnitra České republiky, mající za cíl zjistit počet a náplň práce českých úřadů a institucí, dopadne. Po zkušenostech s dosavadní prací politiků jsem přesvědčen, že ona neuvěřitelná zjištění nakonec raději nebudou v plné šíři veřejná. Snad jedině za předpokladu, že by měl někdo z nich akcie firem, vyrábějících léky proti nevolnosti, případně toaletní papír, protože ty by šly v tu chvíli na odbyt... Samotný fakt, že tento stát prostě neví, jaké všechny úřady a instituce, společně s jejich náplní a výstupy, má, přičemž vytváří na úrovni ministerstva projekt, který to má zjistit, považuji za v roce 2010 za naprosto neuvěřitelný. Normální stát má mít takové informace k dispozici průběžně, vždyť jde o peníze daňových poplatníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hendrych (ANO): Lidé v zahraničí se rozhodují na základě zprostředkovaných informací

15:14 Hendrych (ANO): Lidé v zahraničí se rozhodují na základě zprostředkovaných informací

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě