Ministr J. Dobeš: Budeme testovat moderně a rychle

26.07.2011 13:13

Standardy pro chystané srovnávací zkoušky v 5. a 9. třídách základních škol jsou hotové. Letos na podzim proběhne pilotní testování na stovce vybraných škol. "Testovat se bude elektronicky a rychle. Půjde o prověřování hodné 21. století," říká ministr školství Josef Dobeš.

Ministr J. Dobeš:  Budeme testovat moderně a rychle

Česká republika je s Řeckem a Walesem jednou ze tří evropských zemí, kde celostátní testování znalostí a dovedností žáků základních škol chybí. Například na Slovensku se žáci 9. ročníků takzvaně monitorují od roku 2003. Srovnání pro páťáky chystají naší sousedé, s kterými máme nejbližší vzdělávací systém, od příštího roku.

 Myšlenku zavedení "standardů" do vzdělání na základních školách iniciovaly hlavně alarmující výsledky výzkumů TIMSS 2007 a PISA 2009. Nelichotivou situaci ohledně vzdělaností českých žáků se rozhodl řešit ministr Josef Dobeš: "Jsme téměř jedinou zemí, která nemá systém srovnávání kvality vzdělávání. Problémem je také veliká volnost školních vzdělávacích programů. To už ani nelze mluvit o liberalizaci, spíše o individualizaci a vůbec žádném srovnávání," upozorňuje na neduhy stávajícího systému ministr.

 Standardy jsou vytvořeny zatím pro předměty český jazyk, anglický jazyk a matematika, a to v základní jednoduché verzi, aby podle nich mohly být testovány všichni žáci. Do budoucna ministerstvo plánuje vytvořit také střední a vysokou úroveň. Zároveň učitelé z praxe a odborníci z vysokých škol pracují na standardech pro další předměty -  dějepis, výchova k občanství, přírodopis a další.

 Zaznívají hlasy, které se obávají vzniku žebříčků škol a z toho vyplývajícího elitářství a kastování dětí. Ministr školství však toto odmítá: "O žádné žebříčky nepůjde, minimálně ze začátku ne. Výsledky testování budou striktně interní informací pro školy, žáky a jejich rodiče. O žebříčcích nemůže být v dohledné době ani řeč, naopak na základě těchto výsledků budeme moci slabším žákům či školám pomoci dotáhnout je do daného standardu."

 A kolik bude příprava projektu stát? Nutno zdůraznit, že stejně jako na Slovensku, je i v ČR projekt "Národní systém inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy v ČR" financován z evropských strukturálních fondů. "Jedná se o Individuální projekt národní v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Celkový rozpočet projektu je 296 242 042 korun na dobu tří let, a to od poloviny letošního roku," vysvětlil Libor Vacek, náměstek ústřední školní inspektorky a tiskový mluvčí České školní inspekce, která má projekt realizovat.

 Otázky a odpovědi ohledně standardů najdete zde:

http://www.msmt.cz/pro-novinare/co-znamenaji-standardy-pro-zakladni-vzdelavani

Dále čtěte:
Plošné testování žáků je špatné. Dobeš neví, co chce. Zlobí se komentátor
Ministerstvo otestuje žáky základních škol. Výsledky ale tají

Dotaz Josefu Dobešovi můžete položit ZDE ##MINIPAS 1239##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo školství

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.