Navrátilová (LIDEM): Kdo by mohl těžit z těžby?

06.05.2012 14:49

Zatímco celý svět přemýšlí nad vhodnými technologiemi, které by drancování přírody omezily nebo jim úplně zamezily, u nás sílí tendence vybagrovat, co se dá.

Navrátilová (LIDEM): Kdo by mohl těžit z těžby?
Foto: Tino Kratochvíl
Popisek: Dagmar Navrátilová

Těžba čehokoli je v Česku fenoménem. Dobývání různých kovů v minulosti ovlivnilo zabydlování hlavně horských oblastí Čech a Moravy. Tehdy kutání a rýžování vedlo k pozitivnímu rozvoji hornických měst, která patřila k největším v království.  Rozsáhlá území navždy naopak nepříznivě změnila těžba uhlí, která tisíce lidí připravila, a možná ještě připraví, o domov. Získávání uranu se stalo dokonce prostředkem k vyřizování politických účtů.

Dnes je slovo těžba opět v kurzu. Vášnivě se diskutuje o možnosti prolomení těžebních limitů uhlí v severních Čechách. Uhlobaroni argumentují rostoucí potřebou energie, lidé, žijící v oblastech, kde se uhlí k jejich smůle vyskytuje, se přirozeně bouří. Stále častěji se vynořují zprávy o ropných zásobách na severu Moravy, velkých zásobách zlata pod celými Čechami, gigantických ložiscích nesmírně cenného germania v Krušných horách a nejnověji o ložiscích břidličného plynu napříč republikou.

Vypadá to, že v době, kdy celý svět přemýšlí nad vhodnými technologiemi, které by drancování přírody omezily nebo jim úplně zamezily, u nás sílí tendence vybagrovat, co se dá. Je štěstí, že lidé mají zdravý rozum a veřejné mínění je striktně proti dalšímu ničení životního prostředí. Zatím mu naslouchají i politici. Doufejme, že tomu tak bude i nadále a iluze snadných, velkých zisků, představovaná těžebními společnostmi, nebude lákavější, než hlas nás všech po ochraně životního prostředí.

Mgr. Dagmar Navrátilová, poslankyně Parlamentu ČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: LIDEM

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…