Opálka (KSČM): Budujme širokou koalici nespokojených

03.05.2012 20:00

I naše krásná, ale zkoušená vlast prožila mezinárodní Svátek práce. Jsem hrdý na to, že komunistická strana zůstala věrna svým tradicím a v podstatě jako jediná i letos zorganizovala masově na území celé ČR prvomájová setkání všech těch, kteří se nestydí přijít vyjádřit úctu k práci a dnes zejména demonstrovat společně nedůvěru podivně koaliční vládě.

Opálka (KSČM): Budujme širokou koalici nespokojených
Foto: KSČM
Popisek: Miroslav Opálka

Desítky tisíc lidí ve všech krajích naší republiky na více než 130 místech vzpomněly utrpení pracujících a odkazu Svátku práce, a zároveň vyjádřily nespokojenost s vládnutím pravicové koalice. Vzkázaly »stop«, či jinak »zákaz vjezdu« vládě Petra Nečase.
 
Členové vlády však sami odejít nechtějí. Nestačí jim ani přes sto tisíc nespokojených občanů demonstrujících na pražském Václavském náměstí. Proto je stále potřebné usilovně pracovat v široké koalici nespokojených. Jde především o uskupení Spojenectví Práce a Solidarity, ale i o širší veřejný prostor, jehož nejbližším společným cílem je pád vlády, předčasné volby, zastavení asociálních reforem, které ožebračují většinu národa, a zastavení protinárodních kroků jako jsou např. nepřiměřené státní dary církvím.
 
Nově přetvořená koalice - ODS, TOP 09 a Starostů spolu s tzv. peakovci a některými dalšími jednotlivci - však svůj pád nepřipustila. Musím upozornit, že pád vlády není cíl jediný, či poslední. Problém je totiž v tom, že sice z nespokojenosti občanů vzniká spousta iniciativ a hnutí různě politicky laděných, avšak jejich programy jsou značně rozdílné. Některé mají jako jediný úkol pád této vlády a nic více. Jiné předpokládají jen výměnu politických reprezentací či zaběhnutých tradičních vládních stran. A pak je zde řada těch, kteří chtějí systémové změny. Ale ani v této skupině není jednota názorů.
 
Nepodlehněme iluzi, že naštvanost lidí je dostatečná a že bude automatickou příčinou rychlého odchodu nepřijatelné pravicové elity! Nic nepůjde samo. Ba naopak. Právě dnes se zvýrazňuje potřeba schopných lidí na všech úrovních, kteří dokážou komunikovat napříč levicovým i širším spektrem, vysvětlovat trpělivě i postoje KSČM, pomáhat integrovat různě zaměřené skupinky, neformálně a rovnoprávně s nimi spolupracovat.
 
Doba dozrála a nová praxe ukáže, zda je KSČM stranou jen pro sebe, či stále stranou pro lidi. Praxe také prokáže, zda jsou naši potenciální partneři ochotni překročit práh hrubého státního antikomunismu a spolupodílet se s námi na potřebných změnách. Pokud ne, otevře se tak prostor pravicovému extremismu, nebo opět převládnou egoismus a zaběhlé praktiky mafiánsko-korupčního českého kapitalismu, nízká obecná morálka a pochybná hodnotová orientace.
 
Naše vlast se stala laboratoří neoliberálních pravicových experimentů. Stala se trojským koněm k rozvalu sociálního státu na celém evropském kontinentě. Sliby o čs. ekonomickém ráji, kde všichni zbohatnou díky kupónové privatizaci, o rovných šancích a vedení státu samými odborníky, vzaly za své. »Konzumní nebe« se koná jen pro vyvolené, případně dočasně pro zadlužené. Ostatní si mají utahovat opasky. Myslím, že by bylo lepší, kdyby je občané konečně sundali. Zkouší se totiž na nás, kolik vydržíme a co si pak mohou dovolit.
 
Každý ví, že prostý návrat možný není. Doposud však lidé spíše vzpomínají. Třeba na to, že stát před 22 lety nebyl zadlužen, nebyli nezaměstnaní, důchodci nechudli, neexistovaly exekuce, životní úroveň se pozvolna, ale přece zvyšovala. A uvědomují si konečně, že pokud není politická a občanská svoboda podpořena i svobodou sociální či existenční, jde o svobodu falešnou, nereálnou.
 
Firmy, zejména banky bohatnou, ale peníze pro lidi chybějí. Zprivatizovalo se zde majetku za tři biliony korun, ale stát má 1,6 bilionů dluhů! Majitelé firem vyvážejí své stamiliardové zisky mimo republiku a kolem sta miliard veřejných prostředků se překlápí »díky« korupci do soukromých kapes. Jen to by stačilo k vyrovnání deficitů. A přitom jsme od roku 2007 svědky pravicových »reforem« – rozuměj postupných škrtů na platech a mzdách, nemocenských dávkách, důchodech, státní sociální podpoře, podpoře v hmotné nouzi, příspěvcích na péči, podporách zdravotně postiženým. Zvyšují se naproti tomu ceny a spoluúčast na zdravotních, školských a jiných službách. Snížení daní, zavedením stropů na odvody do pojistných systémů a jiné legislativní změny prospěly jen vysokopříjmovým. Vláda si tak uplácí z veřejných prostředků své příznivce, donátory a voliče.
 
Je na nás všech, zda si ona naštvaná většina voličů zvolí v podzimních volbách opravdu ty, kteří budou hájit jejich zájmy. Jsem přesvědčen, že naši zastupitelé v Moravskoslezském kraji prokázali, že pracovat v koalici a řídit úspěšně krajskou politiku umějí.
 
Čest práci, která – když není zdrojem vykořisťování - skutečně člověka osvobozuje! Čest práci, která jediná vytváří nové hodnoty!
 
Miroslav Opálka,
poslanec Parlamentu ČR a místopředseda stínové vlády KSČM pro Zdroj: Haló noviny
sociální strategii

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce