Paroubek: Hejtman Bubeníček by měl ozřejmit náležitosti smluv s Marií Benešovou

13.05.2013 18:24

Ústecký komunistický hejtman Bubeníček chvílemi nápadně připomíná pštrosa, který před aktuálními problémy strká hlavu do písku.

Paroubek: Hejtman Bubeníček by měl ozřejmit náležitosti smluv s Marií Benešovou
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

V bláhovém domnění, že není vidět. Ptal jsem se minulý týden adresně právě hejtmana Bubeníčka, co si myslí o smlouvě bývalé místopředsedkyně ČSSD a dnešní poradkyně prezidenta republiky Marie Benešové, resp. její advokátní kanceláře s Ústeckým krajem. Hejtman Bubeníček prý nemůže sledovat, jestli „je někdo s někým kamarád nebo není“. O to opravdu jde až na druhém místě.

Ptal jsem se hejtmana Bubeníčka nicméně na jiné dotazy. A to, zda považuje podobné uzavírání smluv za klientelismus, jakou práci M. Benešová v rámci smluv odvedla a jakou odměnu za to utržila. Předpokládám, že není třeba se v takové záležitosti obracet na hejtmanství s odvoláním na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Očekávám, že je v zájmu hejtmanství Ústeckého kraje uvést veškeré věci na pravou míru. Zejména tedy, jakou konkrétní práci odvedla advokátní kancelář paní Benešové za dobu platnosti smluv s Ústeckým krajem a kolik peněz za to inkasovala. A rovněž zveřejnit náležitosti všech výběrových řízení.

Podle dosavadních informací se M. Benešová a její advokátní kancelář podílela na přípravě několika zákonů (snad 2 či 3). Odhlížím od jejich smysluplnosti, když bylo od začátku jasné, že nemohou za současného rozložení sil v Poslanecké sněmovně projít. Zpracování takových zákonů dle sazeb uvedených ve smlouvě má dle mého názoru cenu okolo padesáti až šedesáti tisíc, rozhodně však ne statisíce či miliony korun. Bude nicméně zajímavé se podívat, proti komu M. Benešová, tehdy ještě jako mluvčí ČSSD pro boj proti korupci, hájila Ústecký kraj.

Pokud na mé výzvy nebude hejtmanství Ústeckého kraje reagovat, zvážím podání trestního oznámení či dokonce žaloby. Pokud nebude celá věc vysvětlena, lze vyvozovat důvodné podezření z neoprávněného nakládání s veřejnými prostředky. Věřím nicméně, že minimálně komunističtí radní budou sdílní. U jejich kolegů z ČSSD to neočekávám, ti budou mít zřejmě kvůli svým rozhodnutím z minulého funkčního období problémů až nad hlavu.

Jiří Paroubek, předseda LEV 21 a poslanec zvolený v Ústeckém kraji

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

18:09 Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k předsedovi SOCDEM Šmardovi.