Pospíšil: V případu R. Smetany jde o svobodu vyjádřit politický názor

03.05.2012 20:47

Ministr spravedlnosti podá ve prospěch Romana Smetany stížnost pro porušení zákona.

Pospíšil: V případu R. Smetany jde o svobodu vyjádřit politický názor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podá stížnost pro porušení zákona proti rozsudku Okresního soudu v Olomouci v kauze Romana Smetany. Důvody pro podání mimořádného opravného prostředku spočívají zejména v judikatorním významu celého případu, který přesahuje individuální zájmy obviněného. Ministr spravedlnosti dospěl k závěru, že právní názor Nejvyššího soudu, jemuž bude stížnost adresována, by mohl být vodítkem pro další soudní praxi.

„Dlouho jsem zvažoval, zda stížnost ve prospěch pana Smetany podat, či nikoliv. Rozhodování nebylo jednoduché, protože zhruba polovina stanovisek mého expertního týmu podání nedoporučovala. Ve prospěch podání mimořádného opravného prostředku nicméně hrála jistá jedinečnost případu, který zahrnuje na straně jedné posouzení zájmu na ochranu majetku, a na straně druhé posouzení zájmu na svobodné vyjadřování politických názorů. Došel jsem k závěru, že ačkoliv je potřeba respektovat rozhodnutí soudu nižší instance, je také potřeba, aby celou záležitost posoudil i Nejvyšší soud, jehož úkolem je sjednocovat judikaturu,“ vysvětlil své rozhodnutí ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Ministr spravedlnosti stížnost dále odůvodnil i tím, že obviněný nevyužil možnosti procesního odklonu, ani nepodal odvolání, a rozhodnutí soudu prvního stupně tak nebylo procesně přezkoumáno.

Stížnost pro porušení zákona ve prospěch Romana Smetany bude Nejvyššímu soudu odeslána příští týden. Součástí bude i návrh, aby Nejvyšší soud zvážil, zda nejsou splněny podmínky pro přerušení výkonu rozhodnutí, k němuž dospěl Okresní soud v Olomouci. O případném přerušení výkonu rozhodnutí, tj. o přerušení výkonu trestu odnětí svobody musí Nejvyšší soud rozhodnout usnesením nejpozději do čtrnácti dnů po obdržení spisu.

Petra Hrubá,
tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice