Putnová (TOP 09): Matematika vede ke strukturovanému myšlení

14.04.2013 19:05

Odpověď na dotaz čtenářky: Proč je pro vás tak důležitá maturita z matiky? Chápu, že matika je základ všeho a jde v ní i o základní logiku, ale na druhou stranu pro mnohé není matika prioritní. Proč má být třeba na zdravotních školách? Já osobně jsem studovala veřejnou správu a matiku jsme měli 2x týdně - tedy základy. Jak mám pak skládat stejnou maturitu z matiky jako student ekonomie? Podle mě možnost výběru dobrá varianta, proč podle vás nikoliv?

Putnová (TOP 09): Matematika vede ke strukturovanému myšlení
Foto: PSP ČR
Popisek: Poslankyně za TOP 09, paní Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph.D. MBA, předsedkyně Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR

Vážená paní Aneto, 

matematiku jako povinný předmět prosazuji nejenom v období svého politického působení, ale již mnohem dříve jako vysokoškolská pedagožka. Matematika je disciplína, která vede děti a studenty ke strukturovanému myšlení, posiluje logické uvažování i abstraktní představivost. Věnovat se výuce matematiky, klást na ni důraz, znamená zvyšovat vzdělanost společnosti. To je hlavní smysl matematiky ve školách. V důsledku to znamená např. prevenci před matoucími a ošidnými marketinkovými taháky na finanční produkty, které často lidi vlákají do insolvenční pasti. Pro běžný praktický život je počtářská zdatnost nutností, která umožňuje lépe se orientovat v každodenních činnostech. Posiluje sebevědomí a svobodu člověka, který je schopen spočítat či logicky zvážit svoje všední rozhodování, bez ohledu na vnější tlaky.

Toto a další aspekty mě vedou k tomu, abych usilovala o prosazení matematiky v maturitní zkoušce. Nelze, domnívám se, rozhodnout, zda je důležitější znát cizí jazyk nebo mít alespoň základní technické a logické znalosti představované na středních školách matematikou. Maturant by měl alespoň v minimální míře splňovat oboje.

Nicméně od začátku také říkám, že budou školy, které nebudou nuceny vystavit svoje studenty zkoušce z matematiky, pokud nemají dostatečnou hodinovou dotaci matematiky během studia. To se může týkat např. uměleckých či zdravotních škol.
 
S přátelským pozdravem
 
Anna Putnová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce