Řápková (ODS): Ivan Gabal asi situaci v Chomutově nezná

05.07.2011 14:50

Reakce na vyjádření Ivana Gabala v článku "Sociolog: V USA měli větší problém a vyřešili ho" (vyšlo v MF DNES dne 27. června).

Řápková (ODS): Ivan Gabal asi situaci v Chomutově nezná

V rozhovoru je uvedeno, že "lidé, jako byla Řápková a další, nechávají developery sestěhovávat obyvatele na jedno místo, pak mají najednou problém a začnou vykřikovat něco o nepřizpůsobivých". Podle vyjádření pana Ivana Gabala se zdá, že nezná situaci Chomutova, kde k žádnému sestěhovávání nedocházelo. Od odborníka na sociální problematiku se očekává profesionální přístup, nikoliv prezentace nepravdivých informací, které jsou v rozporu s realitou. Situace je mnohem složitější a není možné ji řešit pouze papírově, jak si to někteří sociologové typu pana Ivana Gabala představují. Vytváření dalších a dalších situačních analýz, kdy některé obsahují zcela smyšlené informace, a navíc za situace, kdyměsta již dávno odbornými analýzami, které odrážejí reálnou znalost místního prostředí, disponují, situaci rozhodně nevyřeší. Naopak starostové jsou na základě dennodenních stížností od občanů nuceni vyhrocenou situaci ve městech řešit. Čeho se však od teoretiků dočkají? Pouze útoků a obviňování z populismu. Podobným způsobem k problémům přistupuje Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách. Tito teoretici disponují značnými finančními prostředky ze státního rozpočtu, avšak výsledky jejich práce tomu neodpovídají. Situace ve vyloučených lokalitách je stále velmi kritická. Naopak, v mnoha případech se zhoršuje.

Komu ale takový stav vyhovuje? Starostům, kteří jsou pod tlakem neustálých stížností? Ne. Nebo obyvatelům měst, kteří jsou obtěžováni chováním nepřizpůsobivých?

Rozhodně ne. Pak nám zbývají pouze "papíroví" teoretici, kteří si na situaci vyloučených lokalit založili svůj byznys. Pokud by situaci opravdu chtěli řešit, jejich přístup by se musel již dávno změnit - od papírů k praxi. Bohužel tento jejich přístup kazí jméno těm neziskovým organizacím, které skutečně problémy řešit chtějí. Pouze poznámka: Ivan Gabal hovoří o tom, že je špatné vytvářet sociálně vyloučené lokality, avšak některé dotace svým účelem vytvoření takových lokalit předurčují.

Mgr. Ing. Ivana Řápková, poslankyně PČR

Vyšlo v MF Dnes

Dále čtěte:
Řápková (ODS): Novela pomůže zvýšit motivaci dlužníků závislých na sociální podpoře
Řápková (ODS): Omezíme zneužívání sociálních dávek

Dotaz Ivaně Řápkové můžete položit ZDE

##PROFIL 2025##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ods.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ženíšek (TOP 09): Rusko je Říše zla, která musí být poražena

4:32 Ženíšek (TOP 09): Rusko je Říše zla, která musí být poražena

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Rusku.