Roithová (KDU-ČSL): Politická a ideologická hra kolem ÚSTR

13.04.2013 19:04

KDU-ČSL je nespokojena s aktivitami Rady ÚSTR, která v poslední době po dosazení nových členů s vazbou na ČSSD usiluje o likvidaci systematické práce Ústavu pro studium totalitních režimů. Argumenty pro chystané odvolání současného ředitele ústavu Daniela Hermanna jsou podle vedení strany jen zástupné a nepřesvědčivé.

Roithová (KDU-ČSL): Politická a ideologická hra kolem ÚSTR
Foto: roithova.cz
Popisek: Europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová

"Ústav má dnes úctyhodné mezinárodní renomé a je součástí Platformy evropské paměti a svědomí iniciované resolucí Evropského parlamentu. Byla jsem hrdá na to, že mezinárodní partneři vysoce oceňovali systematický a otevřený způsob zpřístupňování dokumentů z období totality v ČR pod vedením Daniela Hermanna. Proto jsem pobouřena jeho zamýšleným odvoláním. Dokázal mimo jiné vést ústav bez ideologických motivů a nestranně - byl nezávislý na politických stranách. To zřejmě nejvíce vadí novým radním, snad i z obavy z odhalení minulosti některých politiků.

Začal se tak naplňovat špatně utajovaný plán na personální destabilizaci ústavu. Obávám se, že také dojde k zastavení digitalizace dokumentů, která je optimálním způsobem jejich zpřístupnění pro neomezené vědecké bádání" hodnotí evropská poslankyně Zuzana Roithová a upozorňuje na další možné scénáře vývoje: " Digitalizace je také pojistkou proti ztrátám části dokumentů - například na základě politického zadání."

Podle 1. místopředsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky se akcenty zkoumání minulosti nejspíš posunou natolik, že se případný útlum bude týkat také starších případů pronásledování sedláků, křesťanských aktivistů a příslušníků stran v 50. letech.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…