Sobotka (ODS): Nedejme šanci anonymitě, beztvářnosti a beznázorovosti

11.05.2012 11:40

Prezidentské primárky dorazily do Olomouckého kraje

Sobotka (ODS): Nedejme šanci anonymitě, beztvářnosti a beznázorovosti
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přemysl Sobotka

Volebním shromážděním v Regionálním centru v Olomouci dnes zahájili volbu stranického kandidáta na prezidenta České republiky občanští demokraté z Olomouckého kraje. Ucházet se o jejich hlas přijeli oba kandidáti, 1. místopředseda Senátu Přemysl Sobotka a poslanec Evropského parlamentu Evžen Tošenovský.

Přemysl Sobotka ve svém úvodním proslovu připomněl voličům, aby v blížících volbách pamatovali na historii všech kandidátů: „Nedejme šanci anonymitě, beztvářnosti a beznázorovosti. Naši nejlepší prezidenti měli jasné politické zázemí a byli jasně politicky vyprofilovaní. Nikdy jsem ze své politické cesty neuhnul a nikdy bych tedy například do čela vlády nejmenoval komunistu,“ zdůraznil.

Europoslanec, bývalý hejtman Moravskoslezského kraje a primátor Ostravy Evžen Tošenovský se ve svém projevu pozastavil nad rolí prezidenta. Mimo jiné zmínil, že pocit svobody a odpovědnosti občanů nelze vynucovat zákony. „Hesla o svobodě se pronášejí snadno. Méně příjemné a mnohem těžší je lidem vysvětlit, že neexistuje svoboda bez hranic, že není svoboden ten, který nechce zodpovídat sám za sebe. Pocit svobody a odpovědnosti nelze vynucovat zákonem. Prezident nemá zákonodárnou iniciativu, právě proto je osobou, který může občany k takovému pocitu motivovat, dodávat jim sebejistotu, důvěru v sebe i v tuto zemi,“ vysvětlil.

Poslechnout si politické názory a představy o roli hlavy státu obou kandidátů přišlo kromě předsedy ODS a premiéra ČR Petra Nečase nebo primátora Olomouce Martina Novotného více než 230 občanských demokratů z oblastních sdružení Jeseník, Šumperk, Prostějov, Přerov a Olomouc. Volby v kraji budou pokračovat v pátek a sobotu v oblastních kancelářích ODS.

Předseda ODS a premiér ČR Petr Nečas poděkoval oběma kandidátům, že měli odvahu jít do primárních voleb, zároveň vyjádřil své přesvědčení, že mají v případě úspěchu v primárních volbách velkou šanci uspět i v prezidentských volbách. Poté se vyjádřil k aktuální politické situaci.

Oba uchazeči o nominaci ODS do prezidentských voleb v Olomouci zodpovídali dotazy členů strany. Ti se zajímali o názory Přemysla Sobotky a Evžena Tošenovského především na to, čemu by se v pozici hlavy státu věnovali, jaké jsou jejich postoje k Evropské unii a eurozóně nebo jaký postoj mají k církevním restitucím.

Účastnit se volebního shromáždění a právo volit v prezidentských primárkách mají všichni členové ODS, jejichž členství trvá nepřetržitě od 1. března 2012 až do dne, kdy půjdou hlasovat. Výsledky primárních voleb pro zlínský a olomoucký region budou známé v sobotu vpodvečer. Další volební shromáždění je na programu v pondělí 14. května na Vysočině.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Nechceme  vojenské základny NATO  na území ČR!

8:14 Kavij (KSČM): Nechceme vojenské základny NATO na území ČR!

Mocenská vládnoucí garnitura nás každým dnem a každým prohlášením a činy přesvědčuje, že je ochotna …