Sobotka: ODS má u fotovoltaiky máslo na hlavě, proto nechce vyšetřovací komisi

08.04.2013 6:30

Sociální demokracie nerozumí tomu, proč ODS a premiér Nečas kladou tak vytrvalý a intenzivní odpor snaze opozice zřídit parlamentní vyšetřovací komisi k podpoře obnovitelných zdrojů v minulých letech. Obavy ODS ze zřízení komise potvrdily i sobotní výroky předsedy vlády o tom, že „ fotovoltaikou by se měly zabývat zejména bezpečnostní složky a zřizování komise je populistickým návrhem“.

Sobotka: ODS má u fotovoltaiky máslo na hlavě, proto nechce vyšetřovací komisi
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD zahájila předvolební kampaň pro krajské a senátní volby 2012 jízdou vlakem

ČSSD vítá, že způsobem financování podpory fotovoltaických elektráren se konečně začíná zabývat policie, což pravděpodobně potvrzuje i obvinění předsedkyně ERU Aleny Vitáskové, jmenované Nečasovou vládou. Je však na místě připomenout, že o problému s fotovoltaikou vláda ví od svého ustavení před třemi lety a je skutečně zvláštní, že začíná jednat až teď, pod tlakem opozice. Premiér Nečas by měl odpovědět na otázku, proč se Bezpečnostní rada státu tímto tématem zabývala až minulý týden, po třech letech od ustavení současné koaliční vlády. A proč policie na šetření této věci již dávno nenasadila obdobné kapacity jako například na sledování a vyšetřování bývalého hejtmana Davida Ratha.

Pokládám za přirozené, že vedle sebe budou moci pracovat jak policejní vyšetřovatelé, tak parlamentní komise. Policejní vyšetřování totiž nemůže poskytnout souhrnný obraz toho, jak stát ve věci regulace podpory obnovitelných zdrojů v minulých letech postupoval a kdo všechno nese za jeho selhání odpovědnost. Ne každá odpovědnost se dá navíc dovodit v trestně právní rovině. Komise by také mohla přispět k objasnění podivného obchodu mezi firmou ČEZ a anonymní společností Amun.Re z roku 2010.

Pokud premiér kritizuje zákon o obnovitelných zdrojích, který byl přijat v roce 2005 za vlády vedené ČSSD, je třeba mu připomenout, že od podzimu 2006 až do jara 2009 ODS disponovala v Parlamentu dostatečnou většinou hlasů, aby zákon zrušila či upravila. Nic z toho však vláda, ve které tehdy seděl i Petr Nečas, neudělala.

ČSSD je přesvědčena o tom, že ODS se vyšetřovací komise bojí zejména proto, že nemá čisté svědomí. Řada politiků ODS se angažovala v oblasti podnikání ve fotovoltaice či předkládala návrhy ve prospěch velkých provozovatelů fotovoltaických elektráren. Stačí připomenout poslance ODS Špiku, který byl předsedou podvýboru pro energetiku v Poslanecké sněmovně a současně byl aktivní ve firmě, vydělávající na fotovoltaice. Stačí připomenout návrhy, které předkládali poslanci ODS Vojíř a Plašil při projednávání příslušné legislativy na jaře 2010. Nebo stačí připomenout naprostou nečinnost ministra průmyslu za ODS Římana, který v letech 2007-2009 nepřišel s jedinou iniciativou, která by fotovoltaiku omezila.

ČSSD žádá všechny ostatní parlamentní strany, které nejsou ve věci podpory fotovoltaiky kompromitovány tak jako ODS, aby vznik parlamentní vyšetřovací komise podpořily.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

14:17 Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k levicovosti politiky.