Stanjura (ODS): Potřebným musíme zajistit možnosti seberealizace

25.05.2011 16:39

Za prioritu považujeme vytvořit podmínky, které zdravotně postiženým a sociálně ohroženým občanům umožní rozvíjet vlastní aktivitu při získávání vzdělání a zaměstnání. Za samozřejmou součást reformy zároveň považujeme posílení nástrojů, které státu umožní omezit zneužívání sociálního systému.

Stanjura (ODS): Potřebným musíme zajistit možnosti seberealizace

Poslanci ODS dnes jednali s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem o návrhu sociální reformy, kterou minulý týden schválila vláda. Poslanci ODS plně podporují provedení první fáze sociální reformy v souladu s programem ODS, koaliční smlouvou i vládním prohlášením. Zároveň důrazně odmítají účelová a často lživá tvrzení, kterými socialisté a odboráři v posledních dnech straší veřejnost.

"Cílem chystaných změn není seškrtat výdaje určené pro sociálně ohrožené skupiny obyvatel, ani šikanovat lidi se zdravotním postižením. Hlavním cílem je nastavit adresný a přehledný sociální systém. Systém, který zajistí adresné rozdělování sociálních dávek a příspěvků konkrétním lidem," řekl po jednání předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

"Za prioritu považujeme vytvořit podmínky, které zdravotně postiženým a sociálně ohroženým občanům umožní rozvíjet vlastní aktivitu při získávání vzdělání a zaměstnání. Za samozřejmou součást reformy zároveň považujeme posílení nástrojů, které státu umožní omezit zneužívání sociálního systému. Je nezbytné, aby stát mohl účinně kontrolovat, zda jsou finanční prostředky vynakládány výhradně na účely, pro které byly určeny," dodal Stanjura.

Poslanecký klub občanských demokratů podporuje sociální reformu jako celek, k dílčím částem reformy však mají jeho poslanci výhrady. Část z nich ministerstvo práce a sociálních věcí přijalo. Ustoupilo tak například od svého záměru přesunout rozhodování o dotacích podle zákona o sociálních službách na kraje již od příštího roku. K pozitivnímu posunu došlo také například v chystané novele zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, která mimo jiné snižuje povinnou spoluúčast na příspěvku. Ministerstvo zároveň zásadně přehodnotilo původně uvažované změny v zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

"I nadále nám však v navržených opatřeních chybí dlouhodobá vize uspořádání systému sociálních služeb. Chybí jasná pravidla pro střednědobé a dlouhodobé plánování, která jsou klíčem k efektivnímu, stabilnímu a úspornému sociálnímu systému," vysvětluje Lenka Kohoutová, která se problematikou zabývá ve sněmovním sociálním výboru.

"Pochybnosti máme také o nových pravidlech pro posuzování stupně závislosti u jednotlivých handicapovaných občanů. Navržená kritéria jsou plytká a obecná a hrozí, že by mohly být poškozeny některé skupiny lidí se zdravotním postižením, například s psychiatrickými diagnózami. V tuto chvíli navíc není jasná ani finanční stránka nového systému posuzování a není zaručena dostatečná kvalifikace odborníků, kteří budou v praxi toto posuzování vykonávat. S ministrem Drábkem proto chceme o nastavení těchto pravidel dále jednat," dodává poslankyně Kohoutová, která chce usilovat o odsunutí účinnosti pravidel o rok, provedení revize a ověření posuzování, stejně jako proškolení odpovědných pracovníků. "Stejně tak chceme vědět, kolik bude jedno posouzení stát, kdo ho uhradí a jak se tím zatíží státní pokladna," říká Kohoutová.

Poslankyně Kohoutová také upozorňuje na skutečnost, že stále není dopracován projekt karty sociálního systému. Za stávajících podmínek proto nemůže být kartou platební, a to ani nepovinnou. Podle Lenky Kohoutové nejsou známy podrobnosti ani nákladovost tohoto projektu. Do doby, než bude systém dopracován, by proto měla být karta ze sociální reformy vyřazena.

"Pana ministra Drábka jsme seznámili s výhradami, které máme k plánovanému přesunu výplat nepojistných dávek na úřady práce, proti kterému se postavil i Svaz měst a obcí. Na úřady práce má nově přejít rozhodování a výplata agendy dávek pomoci v hmotné nouzi, dávek pro osoby se zdravotním postižením, příspěvku na péči a také výkon inspekce poskytování sociálních služeb. Za naprosto zásadní považujeme, aby i v případě tohoto přesunu zůstala sociálním pracovníkům pravomoc nejen vykonávat sociální práci, ale také rozhodovat. Pokud jim tuto kompetenci odebereme, hrozí, že úředníci budou rozhodovat z úřadů práce o někom, koho nikdy neviděli. Stejně tak není dořešena okamžitá finanční pomoc," říká člen sociálního výboru sněmovny a poslanec ODS Jan Čechlovský.

"Nesouhlasíme s tím, aby byl příspěvek na péči i nadále vyplácen osobě, která je na péči závislá, a kontrola byla prováděna namátkově pouze na vyžádání příslušného úřadu. Budeme proto požadovat navrácení tohoto ustanovení do původní verze. Ta počítala s tím, že příspěvek bude vyplácen přímo osobě nebo osobám, které o daného klienta skutečně pečují," dodává Čechlovský.

Vzhledem k uvedeným připomínkám poslanci ODS na dnešním jednání požádali ministra Drábka o pokračování odborné debaty na půdě Poslanecké sněmovny a v jejích příslušných výborech. Poslanci ODS jsou připraveni na korekcích v předložených zákonech spolupracovat.

Dotaz Zbyňku Stanjurovi můžete položit ZDE

##MINIPAS 1968##

Dále čtěte:
Tluchoře straníci odstřelili, nahradil ho překvapivě Stanjura

Ministr Drábek: Vláda přijala základní body sociální reformy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

6:04 Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k úspěchu v USA.