Vláda: Sjednocená sazba DPH bude 17,5 %

10.03.2011 19:06

Špičky koaličních stran se dnes shodly na úpravě některých parametrů v souvislosti s penzijní reformou.

Vláda: Sjednocená sazba DPH bude 17,5 %

Koalice oproti původním návrhům nebude prosazovat snížení odvodů na sociální pojištění, tím se sníží finanční nároky na kroky, které jsou spojeny s touto etapou důchodové reformy.

„Dohodli jsme se, že změny týkající se důchodového pilíře zůstanou na stejné úrovni, tzn. budou provedeny parametrické změny v průběžném pilíři. Bude také zřízen fondový pilíř, tzn. možnost vyvedení 3 procent z odvodu na sociální pojištění s přidáním dvou procent," vysvětlil ministerský předseda.

Výpadek příjmů bude podle premiéra kompenzován úpravami sazeb DPH. „Od 1. ledna 2012 bude základní daňová sazba ve výši 20 %, snížená daňová sazba ve výši 14 %. Od 1. ledna 2013 dojde ke sjednocení sazeb DPH do jedné sazby 17,5 %, a to bez výjimek," řekl po jednání tzv. K9 premiér a předseda ODS Petr Nečas.

Podle koaličních lídrů celá další etapa důchodové reformy má být spojená s hlasováním o důvěře vládě. Nyní ještě podle premiéra zbývá provést dopočet výše sociálních kompenzací pro rodiny s dětmi a pro penzisty. Ministerstvo práce a sociálních věcí tak do příštího týdne provede přesné propočty nárůstů cen ve spotřebních koších s tím, že podle toho bude upravena daňová sleva na dítě u daně z příjmů fyzických osob. „Nad verifikací tohoto čísla se samozřejmě ještě sejde koaliční devítka s tím, že představitelé koalice v jednotlivých třech stranách tento návrh projednají s poslaneckými kluby," dodal premiér.

Celý balík změn v rámci další etapy důchodové reformy bude ještě vláda diskutovat s demokratickou opozicí, se zástupci zaměstnavatelů, podnikatelů, ale i s odbory. Návrhy bude také vláda trpělivě vysvětlovat široké veřejnosti. Materiál do vlády půjde v průběhu jara a podle premiéra by zákony mohly být schváleny v Poslanecké sněmovně do konce června, aby první změny začaly platit od nového roku.

SLEDUJEME téma důchodová reforma
SLEDUJEME téma DPH 

Psali jsme:
Poslanec ODS o zdražování: Kdo to vyzradil, zaslouží výprask
Část ODS se zlobí na Kalouska kvůli tajné nahrávce. Kníže nic neví
Klaus: Zvyšování DPH není pravicové. Chápu znepokojení občanů 
Důchodová reforma rozkládá Véčka, přiznal Huml 
Žena, která křičí na ministry, pokračuje: Kalousek je zločinec 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…