Profesorka Dvořáková mluví o nejšílenějším řešení současné politické situace

16.08.2013 20:53

POLITOLOGOVÉ I když se některým poslancům rozpuštění Poslanecké sněmovny nelíbí, profesorka Vladimíra Dvořáková je přesvědčena, že s největší pravděpodobností se ústavní většina pro rozpuštění dolní komory příští úterý najde. Podle ní by pozdější rozpuštění sněmovny prodloužilo politickou nejistotu a zkomplikovalo i volební kampaň, protože by odklad ponechával prostor, aby někdo někoho „projevem v parlamentu“ ovlivnil, aby nehlasoval pro rozpuštění.

Profesorka Dvořáková mluví o nejšílenějším řešení současné politické situace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politoložka Vladimíra Dvořáková při rozhovoru

Občanští demokraté navrhovali hlasování, které se má uskutečnit příštý týden, odložit na 3. září, protože chtěli, aby Senát nejprve stihl potvrdit doprovodné zákony k občanskému zákoníku a zákon o omezení podpory obnovitelných zdrojů energie, který poslanci schválili v pátek. Pokud by ho totiž Senát vrátil nebo odmítl, rozpuštěná sněmovna by už jejich rozhodnutí nemohla potvrdit ani zvrátit, takže by obě normy spadly pod stůl. „Pro pravici jsou předčasné volby nevýhodné, nejvíc pro ODS, protože v tomto okamžiku přijde k volbám zřejmě celkově menší množství voličů a větší část z nich bude přebírat TOP 09,“ vysvětlila pro ParlamentníListy.cz Vladimíra Dvořáková, co považuje za jeden z hlavních důvodů, proč chce ODS krok odložit.

Jednou politici chtějí, aby prezident konal hned, podruhé, aby počkal

Ale pokud by se zákonodárci dohodli, že kvůli projednání důležitých zákonů odloží rozpuštění dolní komory o měsíc, bylo by to podle politoložky legitimní. Za nejšílenější variantu považuje představu, o které politici hovořili, že se dolní komora sice shodne na rozpuštění, ale prezident ji rozpustí až měsíc poté. „Je to absolutně neprofesionální uvažování, zvlášť v situaci, kdy se upozorňuje na to, že v ústavě nejsou uvedeny lhůty, kdy má prezident rozhodnout, a že by se to mělo interpretovat tak, že by měl rozhodnout bez zbytečných odkladů,“ namítá Dvořáková. Takovým neuvěřitelným zásahem do interpetace ústavy by se podle ní vytvořil další nebezpečný precedent. Profesorka kroutí hlavnou nad jednáním politiků, kteří „jednou říkají, že prezident musí něco udělat hned, podruhé říkají, že má počkat“. „Záleží jen na sněmovně, kdy se rozpustí, ale prezident by pak měl bez zbytečných odkladů konat. Jinak by se otvíral prostor pro to, aby si prezident dělal cokoli,“ upozornila politoložka. Prezident Miloš Zeman už však oznámil, že pokud sněmovna příští týden v úterý schválí návrh na své rozpuštění, vyhlásí předčasné sněmovní volby na pátek 25. a 26. října.

ODS by vyhovoval termín voleb 17. listopadu

Profesorka Dvořáková míní, že ODS má zájem na tom, aby sněmovní volby proběhly až 17. listopadu, a proto strana navrhovala, aby se dolní komora rozpustila později. „To by umožnilo ideologickou rétoriku proti levici. ODS by využila data, které by umožnilo mluvit o obecnějších ideologických otázkách, o odsouzení komunismu, místo toho, aby se mluvilo o konkrétních programech partají,“ poznamenala. Předsedkyně sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová v televizní debatě totiž řekla, že by bylo symbolické, kdyby se sněmovna rozpustila 21. srpna a volby proběhly 17. listopadu. „To bylo neuvěřitelné, je absurdní dávat tato data do souvislosti. Nevím, co má společného okupace země a ztráta její suverenity s tím, že se sněmovna rozpustí podle ústavy a vyvolají se volby,“ kritizuje profesorka Vysoké školy ekonomické.

Co má společného okupace země se svátkem demokracie?

Volby jsou podle politoložky svátkem demokracie, proto nechápe, jakou symboliku má okupace země a to, že lidé budou svobodně rozhodovat ve volbách. Snahu o ideologizaci označila za jeden z velkých problémů ODS. „Pokud bude neustále tlačit na ideologické fráze, které používá, tak tím stále více a více ztrácí voliče a zůstává jí jen jádro skalních příznivců a voličů, kteří se vzájemně ideologickými frázemi utvrzují v tom, že strana je skutečně pravicová. Ale je přesvědčena, že tím absolutně není možné získat další nebo nerozhodnuté voliče. „Celkově protilevicové zaměření by nevzalo hlasy komunistům, protože ty neovlivní, co bude říkat ODS. Ale je namířeno na nerozhodnuté voliče sociální demokracie,“ soudí Vladimíra Dvořáková.

Miloš Zeman varuje před koalicí Miroslava Kalouska a Bohuslava Sobotky

Prezident Miloš Zeman také varoval před největším nebezpečím, za které pokládá „úsilí některých nejmenovaných členů sociální demokracie, aby po volbách vznikla koalice ČSSD a TOP 09“. „Koneckonců Praha je důkazem toho, že se taková koalice možná připravuje,“ objasnil, kde na tento nápad přišel. Představitelé TOP 09 i ČSSD už několikrát možnost koaliční spolupráce na celostátní úrovni vyloučili. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek dokonce prohlásil: „Žádné paktování s ČSSD nepřipadá v úvahu. Pan prezident může být klidným. Naopak hlavním volebním soupeřem bude sociální demokracie, která je bohužel zcela ovládána panem prezidentem, který chce síly sociální demokracie použít na změnu režimu.“

Spojení ČSSD a TOP 09? Kompletní sebevražda

Možnost koaliční spolupráce na vládní úrovni mezi sociálními demokraty a TOP 09 po sněmovních volbách vylučují i politologové. „Byto by to velmi zvláštní, takové spojení se dá očekávat velmi těžko. Umím si ho představit jen v případě nějaké významné politické krize, v tuto chvíli je to irelevantní,“ odmítl takové úvahy pro ParlamentníListy.cz politolog Tomáš Lebeda. Také Vladimíra Dvořáková si myslí, že to nehrozí. „Nedovedu si to představit, to by se obě strany rozhodly spáchat kompletní sebevraždu,“ považuje myšlenku za absurdní. I když připouští, že pro sociální demokraté je těžké, že tím, jak se blokují komunisté, nemá vlastně ve sněmovně přirozeného partnera na vytváření koalice.

Zeman neříká nic náhodou

Politologové jsou přesvědčeni, že Miloš Zeman nic neříká náhodou. „Možná je to ze strany prezidenta snaha, aby voliči volili zemanovce, aby měla sociální demokracie s kým vytvořit koalici,“ uvažuje profesorka Dvořáková a připomíná, že TOP 09 vznikla, aby měl Mirek Topolánek a ODS s kým uzavřít volební koalici po volbách 2010. „Ale je to nesmyslné, protože sociální demokraté i zemanovci míří na stejné voliče, taková snaha nemá výrazný synergický efekt. Je to naprosto nereálná fikce,“ je přesvědčena, že by taková strategie nemusela vyjít. Zemanův odkaz na koalici TOP 09 a ČSSD v Praze nepovažuje za odůvodněný, protože hlavní pražští hráči sociální demokracie – zastupitelé Hulinský nebo Březina - byli více spjati v minulém volebním období opoziční smlouvou s částí ODS než s TOP 09. „Je vidět, že Zeman chce SPOZ víc dostávat do médií, protože moc známá není, jmenování ministrů byl čistě mediální tah, aby se o zemanovcích víc hovořilo. Tohle může mít stejný cíl, dohnat ČSSD k tomu, aby ještě před volbami řekla, že půjde spíš do koalice se SPOZ,“ míní politoložka.

Všechny prezidentovy kroky sledují nějaký cíl

I podle politologa Tomáše Lebedy jsou výroky prezidenta účelové. „Všechny jeho kroky mají nějaký smysl. A pokud je nevidíme v době, kdy ty výroky říká, pochopíme v budoucnu. V každém případě je to jeho předvolební hra, kdy se zapojuje do reálného politického života. Myslím, že hlava státu by si to měla odpustit,“ dodává. Zeman doporučil komunistům, aby se hned po volbách nehnali do vlády, ale využili jakýsi mezičas, kdy by vládu podporovali. „To je věc, která není nová. Zeman dlouhodobě na řadě fór říká, že je příznivcem menšinových vlád, tím má samozřejmě na mysli vládu sociální demokracie, kterou by podporovaly programově a ideologicky blízké strany, jako je KSČM nebo by mohla být i SPOZ. Tady je dlouhodobě konzistentní,“ konstatuje Lebeda.

Čím slabší vláda, tím silnější prezident

Proč je i nyní představa menšinové vlády pro Miloše Zemana tak zajímavá? „Říká, že proto, že má dobrou zkušenost z doby, kdy takové vládě za podpory ODS předsedal. Já ale myslím, že realita je trochu jiná. V politickém systému platí jednoduché pravidlo. Čím je slabší vláda, tím silnější je prezident,“ prohlásil Tomáš Lebeda. Prezidentovi, který má silné ambice, vyhovuje, pokud je vláda slabá a pokud není schopna mu dostatečně čelit. A to samozřejmě menšinová vláda splňuje. To je podle něj důvod, jak učinit vládu co nejslabší a tím pádem vytvořit situaci, která umožní vyniknout prezidentovi a posílit jeho postavení.

Vládu s komunistickými ministry se hlavě státu nebude chtít jmenovat

Politolog upozornil ještě na jeden moment, proč Miloš Zeman doporučuje komunistům, aby se ještě přímo neúčastnili vlády. „To je věc, kterou bych osobně nepodceňoval. Podle mne by Miloš Zeman neměl úplně velkou radost, kdyby se měl stát prvním prezidentem po listopadu 1989, který jmenuje vládu s komunistickými ministry. Nikoli proto, že by k nim měl nějaký odpor, to v žádném případě. Spíše proto, že se bude chtít zapsat do dějin české politiky takovými kroky, které budou hodnoceny pozitivně. A toto je krok, který by byl velmi kontroverzní a do toho se mu chtít tak moc nebude,“ je přesvědčen Tomáš Lebeda, protože podle něj komunistická strana budí ve společnosti stále velké emoce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…