U Hájka hrdě vlaje vlajka jižanské Konfederace

05.09.2010 14:11

UVNITŘ FOTOGALERIE Na chalupě prezidentova vicekancléře Petra Hájka redakce serveru ParlamentníListy.cz vyfotila vztyčenou vlajku jižanské Konfederace i další symboly namířené především proti Evropské unii.

U Hájka hrdě vlaje vlajka jižanské Konfederace

„Jižanská vlajka není symbolem rasismu ani otroctví, ale symbolem boje za národní suverenitu a za svá práva. Je symbolem boje proti uměle a násilím vytvářené politické unii," řekl ParlamentnímListům.cz euroskeptik Petr Hájek. Občané jižanských států totiž necítili svou primární loajalitu k americké Unii, nýbrž ke svému domovskému státu jako například Virginie, Texas, Arkansas či Jižní Karolína. Hájek podobně necítí loajalitu k Evrospké unii, nýbrž ke svému českému státu.

Prohledněte si FOTOGALERII 

„Navzdory veškeré své oddanosti Unii a pocitu loajality a povinnosti jako amerického občana jsem nebyl schopen přitakat k tomu, že bych pozvedl ruku proti svým příbuzným, dětem a domovu," řekl o své rodné Virginii známý generál konfederční armády a odpůrce otroctví Robert E. Lee.

Robert E. Lee bojoval za svou vlast - Virginii

Válku Severu proti Jihu nepovažuje primárně za boj o zachování otroctví rovněž Petr Nečas, který ve svém článku z roku 2003 „Proč nejsem eurofederalistou" napsal, že když po zvolení Abrahama Lincolna prezidentem USA nabízeli představitelé americké Unie s vidinou nevyhnutelnosti použití armády její vrchní velení Robertu Lee, odmítl budoucí vrchní velitel vojsk Jihu tuto nabídku s tím, že chce zůstat věrný své vlasti.

„Neměl však na mysli Unii, tedy USA, ale svůj domovský stát - Virginii. Nikomu to tehdy nepřipadalo divné. Naopak, i více než osmdesát let od vyhlášení nezávislosti amerických kolonií a po více než sedmdesáti letech od přijetí federální ústavy se rodilí Američané stále považovali především za občany Jižní Karolíny, New Yorku, Rhode Islandu či Virginie, než za občany Unie - tedy Spojených států," dodal Nečas.

Spojené státy evropské?

Nečas to dává do souvislosti s Evropskou unií, kde je vznik federace podle něho nemožný. „Robert Lee, jehož otec patřil mezi zakladatele USA, nepovažoval Unii za svou vlast... Jak diametrálně rozdílná situace od Evropy. Evropské národy jsou založeny na své jazykové, kulturní, historické, ale i právní, sociální a ekonomické rozdílnosti. To, co někdo považuje za největší prokletí Evropy, a často za příčinu válek, je však jejím největším bohatstvím. Evropané, a to i ti po desetiletí žijící v Unii, se stále tvrdohlavě v drtivé většině považují především za Brity, Francouze, Dány či Holanďany a až pak také za Evropany."

Paralelu mezi Unií a Konfederací vidí v Evropě i euroskeptik Hájek. „Zlatomodré vlajky ´Unie´ se jednoho dne budou muset tak jako tak střetnout s národními vlajkami ´Konfederace´. Chtějí-li federalisté vytvořit Spojené státy evropské, neměli by zapomenout, jakou procedurou se na světě objevili Američané - a to nešlo o národní státy s tisíciletou tradicí. Politický lid v uměle vytvořeném státě se teoreticky může stát ´démosem´ jen prostřednictvím bezohledné občanské války. Na ´společně prolité krvi´ může evropský politický lid nalézt svou identitu. Teprve tehdy budeme primárně Evropany, a teprve sekundárně Čechy, Holanďany či Francouzi, jako je analogicky každý Kaliforňan či Texasan především nejprve loajálním Američanem," napsal ve své knize Smrt ve středu.

Jižané ani Seveřané nebojovali primárně kvůli otroctví

Hájek ParlamentnímListům.cz připomněl, že v americké ústavě nikde není zakázáno vystoupení států z Unie. Prezidentovi Unie Abrahamu Lincolnovi šlo především o udržení Unie, i za cenu, že by otroctví zůstalo zachováno.

„Mým prvořadým cílem je boj o záchranu Unie. Nejde mi o obranu ani o likvidaci otroctví. Kdybych mohl zachránit Unii, aniž bych zachránil jediného otroka, udělal bych to. Kdybych ji mohl spasit osvobozením všech otroků, udělal bych to. A kdybych ji mohl zachránit jedině tak, že bych nějaké otroky osvobodil a jiné ponechal v otroctví, také bych to udělal," pronesl Lincoln.

Historik Miloš Řezník, který napsal knihu „Formování moderního národa", míní, že válka nevznikla kvůli otroctví. „Americká válka nebyla pro Jižany válkou občanskou. Válka Severu a Jihu byla vyvrcholením konfliktu mezi severským konceptem jednoho amerického národa a jižanským konceptem národů dvou. Spatřovat v této válce pouhý boj o otroctví je opravdu velkou vulgarizací konfliktu. Poválečné období a celá tzv. Rekonstrukce byly mj. úsilím o americký národ v rozsahu celé předválečné Unie a oslabení role regionálních loajalit," napsal Řezník ve své práci.

Black Confederates

Drtivá většina obyvatel Jihu otroky nevlastnila. Žili zde i svobodní černoši a někteří z nich také vlastnili černé otroky. Svobodní černoši dokonce bojovali ve válce pod praporem Konfederace. Kongres „Confederate States of America" na sklonku války schválil, že černoši, kteří budou bojovat za svou vlast, získají svobodu. Dodnes na Jihu existují tzv. „Black Confederates", kteří hájí kauzu Konfederace a jižanskou vlajku. Patří mezi ně kupříkladu H. K. Edgerton či libertarián Walter Williams.

Historik Jiří Hutečka ve své knize o válce Severu proti Jihu „Zěmě krví zbrocená" napsal, že válka 1861-1865 nevratně zvýšila moc federální vlády na úkor jednotlivých států. Zatímco před válkou znal průměrný občan vládu ve Washingtonu jen prostřednictvím tisku a pravidelného rituálu voleb, válka přinesla federální zákony, které přímo zasahovaly do jeho života (odvody, různá omezení), nové daně placené přímo do federální pokladny či centrální bankovní a měnový systém.

Jižanka není symbol rasismu

Odborník na extremismus Miroslav Mareš ve své publikaci o extremistické symbolice napsal, že „jižanská vlajka rozhodně neslouží pouze jako symbol rasismu. Dodnes je v různých souvislostech používána na jihu USA. S odkazem na étos americké občanské války ji používají různé skupiny a subkultury (napodobovatelé původních vojů, trampové, motorkáři apod.). Může být použita jako módní doplněk bez dalšího významu".

Jižanskou vlajku používá například rocková kapela Lynyrd Skynyrd či metalová Pantera. Ke svému jižanství a vlajce Konfederace se hrdě hlásili i rodák z Arkansasu a známý country zpěvák Johnny Cash či Hank Williams i jeho syn a vnuk. Donedávna měl bojovou zástavu Konfederace ve své vlajce například stát Georgia, stále ji má Mississippi a je jí inspirována i vlajka Arkansasu.

Hájek: Možná nás čeká bratrská pomoc vojsk Evropského svazu

  • Klaus: Hitler neuspěl, Německo ale Evropu ovládlo přes EU

  • Europoslanec Farage: Klaus je největším státníkem Evropy

  • Klaus exkluzivně: Co je vůbec Bruselu do našich prázdnin?

  • Foto: Zbyněk Pecák

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Lukáš Petřík

    Andrej Babiš byl položen dotaz

    dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

    viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Svérázy podnikání a obchodování v Číně. Nahlížíme do zákulisí Expa postsocialistické Evropy

    9:01 Svérázy podnikání a obchodování v Číně. Nahlížíme do zákulisí Expa postsocialistické Evropy

    REPORTÁŽ Obavy z kopírování výrobků, ale i velká vděčnost za čínskou pomoc. Takové jsou dojmy report…