České Budějovice: Na Vltavu by se mohl vrátit vodácký maraton

03.09.2010 11:55

V bohaté historii splavněné Vltavy má své místo i tradiční konání populárních vodáckých maratonů.

České Budějovice: Na Vltavu by se mohl vrátit vodácký maraton

V bohaté historii splavněné Vltavy, kdysi sloužící jako dopravní tepna pro přepravu přepravu soli, dřeva a dalších materiálů z jihu Čech až do Prahy, má své místo i tradiční konání populárních vodáckých maratonů. Na 188 kilometrů dlouhý úsek řeky od Českých Budějovic až do Prahy se vodáci poprvé vydali v roce 1922. V čtyřech etapách rozdělených do dvou dnů proplouvali dnes už zaniklými partiemi staré Vltavy a propustmi jezů. O tom, že se jednalo o náročný sportovní výkon, svědčí dochovaný filmový snímek z června 1949, kdy se vodácký maraton jel již po sedmnácté.

Ještě dalších deset let poté se množství sportovců i turistů na kanoích a kajacích každoročně vydávalo po Vltavě na souboj s časem, kdy těm nejlepším stačilo urazit trasu z Českých Budějovic do Prahy za 12 hodin. Až stavba Orlické přehrady v roce 1959 rozhodla, že spolu s rozloučením se starou řekou se tento namáhavý závod uskuteční naposledy.

Přestože novodobá výstavba vodních děl s absencí plavebních komor přerušila splavnost Vltavy, podle platného zákona o vnitrozemské plavbě je Vltava i v současné době využívanou vodní cestou. Aby i skutečnost odpovídala liteře zákona, pustilo se Ředitelství vodních cest ČR do postupné realizace projektu Dokončení vltavské vodní cesty v úseku České Budějovice - Týn nad Vltavou. První část, do Hluboké nad Vltavou, by měla být splavná v roce 2011, zbytek za další dva roky. V budoucnu, po dokončení plavebních zařízení na Orlíku a Slapech, by měla vzniknout souvislá vltavská vodní cesta, která bude přes Labe napojena na celou síť evropských vodních cest.

Projekt vychází z toho, že rekreační plavba na dopravně významných vodních cestách je dnes v Evropě důležitým ekonomickým i volnočasovým fenoménem. Dokončením vltavské vodní cesty se jihočeská část Vltavy plavebně napojí na nádrž vodního díla Orlík, což významně rozšíří turistický potenciál regionu o celou Orlickou nádrž na Vltavě a Otavě.

Inspirací pro využití splavněné řeky by však mohlo být i někdejší konání vodáckých maratonů tak, jak je zachytil 47. díl cyklu Vltava v obrazech televizního pořadu Hledání ztraceného času. K vidění je na webových stránkách na adrese: http://www.ceskatelevize.cz/program/873537-22.12.2009-15:20-2.html.

Dále čtěte:
České Budějovice: Ukončení rekonstrukce Lannovy třídy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kraj-jihocesky.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…