Dvořákova Olomouc zve na 14. ročník festivalu

30.04.2015 18:57

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Olomouc vznikl transformací festivalu Olomoucké hudební jaro, jež pořádá Moravská filharmonie již od roku 1958. V roce 2001 vznikl nový název Dvořákova Olomouc.

Dvořákova Olomouc zve na 14. ročník festivalu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

Antonín Dvořák je velmi významně spojen s hudební historií města. Spolupracoval s hudebně pěveckým spolkem Žerotín, na jehož tradice navázala při svém vzniku Moravská filharmonie Olomouc.

Dramaturgie festivalu je orientována nejen na dílo A. Dvořáka, ale rovněž na další významné české i zahraniční skladatele.

Cílem festivalu je oslovit široké spektrum posluchačů, proto jsou do festivalu zařazeny i netradiční projekty.

Dvořákova Olomouc začíná 1. 5., v den, kdy si připomínáme úmrtí Antonína Dvořáka. A zahájení festivalu bude skutečně velkolepé. Do Olomouce zavítají současné hvězdy operního nebe – mezzosopranistka Dagmar Pecková a tenorista Štefan Margita. Oba umělce doprovodí Moravská filharmonie Olomouc pod taktovkou Stanislava Vavřínka. Pro velký zájem se koncert se uskuteční i 3. 5. Oba koncerty jsou takřka vyprodány, do prodeje byly zařazeny i přístavky a vstupenky k stání.

Combattimento je scénická koláž z děl C. Monteverdiho. Hrát a zpívat budou členové jednoho z nejvýznamnějších souborů interpretujících díla starších slohových období - Czech Ensemble Baroque s uměleckým vedoucím Romanem Válkem. Hudebně dramatické představení se odehraje v Koncertní síni Uničov. Olomoučané, kteří nemají možnost se na koncert dopravit svépomocí, si mohou zakoupit speciální jízdenku na autobus, který je odveze z Horního náměstí do Uničova a zpět.

Kdo má rád cimbálovku, neměl by si nechat ujít 8. 5. večer s Lidovou muzikou Frgál. Poslech rozhodně zpříjemní sklenka dobrého vína a kdo se nebojí, může si i zatančit.

Stalo se již tradicí, že jeden festivalový večer je věnován němému filmu. V kině Metropol se promítá klasická černobílá groteska a pod plátnem hraje orchestr, který film podbarvuje. Letos se diváci můžou těšit na film Zorro mstitel z roku 1920. Moravskou filharmonii řídí Robert Israel, který je současně autorem hudby (12. 5.).

Wihanovo kvarteto má k Olomouci vztah, neboť houslista Jan Schulmeister z našeho města pochází. 14. 5. tento špičkový soubor zahraje v sále Klášterního Hradiska díla J. Suka A. Dvořáka a F. Schuberta.

Dalším komorním večerem bude koncert tří italských hudebníků – Ensemble variabile, kteří vystoupí 18. 5. v Uměleckém centru Univerzity Palackého.

Závěr Dvořákovy Olomouce patří Jiřímu Pavlicovi a jeho hudbě. Oratorium Brána poutníků je věnována sv. Vojtěchovi, sólo bude zpívat barytonista Roman Janál. Ve druhé půli koncertu zazní písně ze suity dialogů „Chvění“. Celý festival tak zakončí na Výstavišti Flora Roman Janál, Akademický sbor Žerotín, Hradišťan, Moravská filharmonie Olomouc a dirigent Stanislav Vavřínek.

Vstupenky na všechny koncerty jsou v prodeji od 25. 3. v infocentru v podloubí olomoucké radnice a na dalších místech v síti Ticketportal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …