Dvůr Králové nad Labem: Ve vybraných lokalitách město omezí sekání trávy

19.05.2019 6:32

Město Dvůr Králové nad Labem v letošním roce ve vybraných lokalitách omezí sekání trávy. Následuje tak trend v údržbě travnatých ploch na veřejných místech.

Dvůr Králové nad Labem: Ve vybraných lokalitách město omezí sekání trávy
Foto: www.dvurkralove.cz - Miluše Peterová
Popisek: Dvůr Králové nad Labem

„Tím, že necháme trávu přirozeně růst, vzroste schopnost půdy zadržovat vodu a zároveň se zvýší druhová rozmanitost živočichů a rostlin, které se v dané lokalitě nacházejí,“ vysvětluje důvody starosta Jan Jarolím a pokračuje: „Pokud chceme vodu v půdě uchovat, je vyšší vegetace na travnatých plochách nezbytná. Nakrátko sečený trávník ztrácí schopnost zadržovat vodu a řídký porost nezadrží sluneční paprsky, které půdu dále vysušují.“

Vysychání trávníků lze relativně snadno předejít právě snížením počtu sečí. „Na základě domluvy se zástupci technických služeb města, kteří mají na starosti údržbu zeleně, jsme vytipovali patnáct lokalit, v nichž dojde k omezení sekání trávy, např. na náměstí Republiky, na Rašínově náměstí, na Wolkerově nábřeží, ve Smetanově ulici, pod Podharťským rybníkem, v části parku Schulzovy sady a tak dále. Během května, tedy ještě před tzv. pylovou sezonou, v nich bude provedena první seč a další budou následovat až podle výšky travního porostu a vývoje počasí. Naší představou je, že v těchto lokalitách se bude tráva sekat maximálně třikrát do roka namísto běžných šesti až osmi sečí. Na konci roku pak celý projekt vyhodnotíme,“ podotýká Milan Šimek, vedoucí odboru životního prostředí na Městském úřadě Dvůr Králové nad Labem.

Nakrátko posekaný trávník nemusí vždy nutně znamenat vhodně zvolený přístup k péči o zeleň a životnímu prostředí. Sluníčko takový trávník dříve spálí, je spíše žlutý či hnědý a bez života a na některých místech může úplně zmizet. Z krátko střižených trávníků než ze vzrostlé trávy se navíc také snadněji šíří houby a roztoči, které představují riziko pro alergiky. A zelený trávník je estetičtější, než nakrátko střižený, ale suchý.

„Možná někoho napadne, že řešením je častější zalévání. Je ale třeba si uvědomit, že vody ubývá a současná krajina ji není schopna dostatečně využít. Omezení sečení trávy na veřejných prostranstvích je tak jednoduchý a zároveň levný zásah podporující udržení vody v půdě,“ říká starosta Jan Jarolím a dodává: „Tímto bych chtěl apelovat i na občany města, aby zvážili, zda i na svých zahradách nemohou tímto způsobem pomoci životnímu prostředí.“

Seznam ploch, v jejichž částech dojde k omezení počtu sečí:

  1. park Schulzovy sady
  2. Smetanova ulice
  3. ulice Pod Hřištěm
  4. Eklova ulice
  5. Rašínovo náměstí
  6. Wolkerovo nábřeží
  7. náměstí Republiky
  8. lokalita Podharťského rybníka
  9. Štefánikova ulice
  10. lokalita pod městskou nemocnicí
  11. Raisova ulice - lokalita garáží
  12. ulice 5. května
  13. Raisova ulice
  14. lokalita městského muzea
  15. Roháčova ulice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Navrhuji nepoužívat korespondenční volbu pro evropské volby

18:09 Vondráček (ANO): Navrhuji nepoužívat korespondenční volbu pro evropské volby

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě