Hodonín: Tahové zkoušky prověří stabilitu dřevin

11.11.2020 11:11

Zeleň a stromy patří k prioritám města a hrají zásadní roli při tvorbě příjemného městského prostředí. S tím je však spojena nejen nezbytná péče a údržba, ale také zajištění bezpečnosti.

Hodonín: Tahové zkoušky prověří stabilitu dřevin
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Zejména u starších a rizikových jedinců je třeba provádět důkladnější pravidelné kontroly. Ne všechny vady je ale možné rozeznat pouhým okem. Kácení je vždy až poslední variantou, proto přistupujeme u potenciálně nebezpečných stromů k různým přístrojovým testům. Jedním z nich jsou například tahové zkoušky.

Zatímco u tří stromů probíhaly tahové zkoušky již začátkem září, u dalších 11 stromů jsou naplánovány v průběhu listopadu. Konkrétně se jedná například o jerlíny japonské v ulici Horní valy a jírovce na Mírovém náměstí. A co si pod tímto pojmem vlastně představit?

"Měřený strom je upevněn lany k pevnému bodu, kterým může být třeba jiný strom nebo nákladní auto. Pomocí navijáku je pak vystaven síle a podroben zátěžovému testu, při němž diagnostické sondy umístěné na kmeni a u báze stromu měří jeho schopnost odolat vývratu," vysvětluje princip zkoušek vedoucí oddělení zeleně a odpadového hospodářství Helena Chrástková. Tahové zkoušky v Hodoníně provádějí certifikovaní arboristé, konkrétně firma Safe trees, se kterou město dlouhodobě spolupracuje.

Diagnostických metod je však mnohem více. Další z nich, kterou jsme v Hodoníně pro odhalení skrytých defektů kmenů stromů rovněž několikrát využili, je například akustický tomograf. Jak název napovídá, funguje na principu přenosu zvuku. Do aktivního rostlinného pletiva, v němž má strom schopnost rychlé regenerace, se po obvodu kmene do malé hloubky natlučou speciální čidla spojená s počítačem. Ty pak arborista postupně proklepává a senzory přenášejí zvukovou odezvu. Ta se šíří jinak ve zdravém dřevě a jinak v poškozeném. Na základě pečlivého proměření po celém obvodu následně vznikne obrázek průřezu kmene stromu. I tato metoda má však svá omezení a například neumožňuje přesně vyhodnotit stav kořenového systému. I proto je nutné ke každému stromu přistupovat individuálně.

Arboristé většinou přístrojová měření využívají jako prevenci před kácením u starších a hodnotnějších stromů, které předem vytipují. V případě, že strom v testech obstojí, navrhuje se poté další péče spočívající ve zdravotních a bezpečnostních řezech, a především v pravidelné kontrole.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…