Hradec Králové: Svinary usilují o novou zvoničku. Pomoci má sbírka

08.08.2011 12:42

O zcela novou dřevěnou zvoničku usilují obyvatelé královéhradecké místní části Svinary.

Hradec Králové: Svinary usilují o novou zvoničku. Pomoci má sbírka

Ještě před rokem zdobila zdejší náves historicky významná, avšak viditelně zchátralá dřevěná zvonička. Tento skvost musel však náves opustit a Svinarští se rozhodli prostřednictvím veřejné sbírky získat peníze na zvoničku novou. Tento záměr dnes odsouhlasili i městští radní. Iniciátorem sbírky je zdejší komise místní samosprávy, která Radě města Hradec Králové předložila žádost o schválení veřejné sbírky. Příspěvky od občanů by měly putovat do tří přenosných pokladniček zabezpečených proti zcizení.

„Pevně věříme, že občané Svinar, případně další spoluobčané, kteří si váží našich národních tradic, se sbírky aktivně zúčastní a umožní tak obnovu této kulturní památky, jež bude moci opětovně vypovídat o minulosti Svinar," uvedla předsedkyně svinarské komise místní samosprávy Alena Hamplová.

Zachován zůstal z původní zvoničky pouze zvon, který je plně funkční, v současné chvíli uskladněn a chráněn.

„Předpokládáme, že sbírka proběhne během září, přesné datum však bude stanoveno s ohledem na zákonné lhůty," dodává Hamplová.

Odborný posudek stanovil předpokládanou výši nákladů zhruba na sto tisíc korun. Pokud se podaří vybrat do pokladniček částku vyšší, komise využije prostředky podle výše přebytku ve prospěch dětského hřiště a krajský úřad Hradec Králové bude požádán ve smyslu platných předpisů o schválení. Vybrané peníze budou po přepočítání a sepsání protokolu uloženy na zvláštním účtu, jenž bude pro tento účel zřízen.

Magdaléna Vlčková

tisková mluvčí MmHK

Další zprávy z Hradce Králové čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…