Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

28.04.2024 7:04 | Tisková zpráva

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšuje pro výpočet daně z nemovitosti místní koeficient na 5,0. Toto opatření se týká pouze významných průmyslových a obchodních zón. Pokud návrh podpoří i zastupitelé, nový koeficient by měl pro dotčené subjekty platit s účinností od 1. 1. 2025.

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Tímto opatřením nezvyšujeme daň z nemovitosti občanů, těm zvýšil daň z nemovitosti stát ze shora již v roce 2023. Reagujeme na změnu zákona o dani z nemovitých věcí, který nám nově umožňuje upravit koeficient daně z nemovitostí pro vybraná a konkrétně specifikovaná území. V našem případě se jedná o velké průmyslové zóny a ty nejrozsáhlejší obchodní zóny, které mají na infrastrukturu města největší dopady. U těchto oblastí navrhujeme místní koeficient zvýšit ze dvou na pět. Očekáváme zvýšení výnosů v desítkách milionů korun. Tyto peníze navíc pro městskou pokladnu budeme chtít použít na potřebné investice do občanské vybavenosti jako jsou například parkovací kapacity nebo náklady spojené s výstavbou a přístavbou škol a školek,“ objasňuje hlavní cíl opatření první náměstek primátora zodpovědný za ekonomiku a rozpočet Jakub Rychtecký s tím, že poté co vláda prosadila snížení podílu městům a obcím na některých daních příjmů fyzických, právnických osob nebo DPH, musí o to více města a obce hledat další finanční zdroje. Proto tento nový nástroj, který jim dali do rukou zákonodárci, radní vítají.

Toto opatření se bude týkat průmyslových zón ve Starých Čívicích, Pardubičkách, Semtínzone a Parama. Zvýšená daň z nemovitosti bude aplikována pouze na průmyslové a obchodní zóny, které byly identifikovány jako nejvíce zatěžující dopravní infrastrukturu, ekologický aspekt města, a které vyvolávají tlak na kapacity školní, zdravotnické a další občanskou vybavenost. Primátor města v této souvislosti upozorňuje, že investicemi do infrastruktury město vytváří lepší podmínky pro podnikání.

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 26352 lidí

„Během posledních deseti let se tržní hodnota majetku vlastníků nemovitostí v průmyslových a obchodních zónách výrazně zvýšila, avšak daň z nemovitostí zůstala stejná a nezvyšovala se odpovídajícím způsobem. Město posiluje hodnotu nemovitostí průmyslových a obchodních zón prostřednictvím investic do infrastruktury, aniž by přímo získávalo podíl na jejich zvýšené hodnotě. Právě investicemi do komunikací, parkovacích ploch a další občanské vybavenosti fakticky zvyšujeme hodnotu také majetku nacházejícího se v lokalitách a městských částech těchto zón,“ komentuje záměr primátor města Jan Nadrchal.

Rozvoj průmyslových zón ve městě vede k nárůstu zaměstnávání cizinců, což přináší zase zvýšenou zátěž zejména v oblasti školství, zdravotnictví, veřejného pořádku a bezpečnosti. Pardubice se musí vypořádávat s přílivem cizinců a vytvářet pro jejich děti vzdělávací podmínky. V případě cizinců, kteří přicházejí za prací, postupně dochází ke slučování rodin. Město v důsledku toho musí vytvořit podmínky jak pro vzdělávání dětí cizinců, tak pro adaptaci celých rodin. Ve školách na území Pardubic je evidováno 819 žáků cizinců v základních školách a 219 dětí cizinců v mateřských školách. Více než polovina základních škol eviduje ve stavu žáků více než 8 % cizinců.

„Jenom pro představu vybudování jednoho místa v základní škole je náklad cca 1,2 milionu korun. Navzdory tomu, že jsme v posledních čtyřech letech zajistili 400 nových míst v mateřských a základních školách, budeme potřebovat investovat do nové školy a navyšování kapacit školek další stovky milionů korun. Město musí řešit tyto situace samo a vynakládat finanční prostředky na jejich řešení. Tady by nám zvýšené výnosy z daně nemovitosti mohli výrazně pomoci,“ vysvětluje Jakub Rychtecký.

Vedle průmyslových zón radní prosazují navýšení místního koeficientu pro nejvýznamnější obchodní zóny, které velmi zatěžují dopravou. Jedná se o lokality, které tvoří komplexy většího počtu kamenných obchodů poskytujících zboží či služby široké veřejnosti, přičemž jejich součástí je vždy provozovna obchodního řetězce s převážnou nabídkou rychloobrátkového, zejména potravinářského zboží, fungující v zásadě v režimu každodenního provozu. Pro účely navýšení místního koeficientu tak byly určeny obchodní zóny s obchodními řetězci Globus, Albert Polabiny, Kaufland Polabiny, Albert a Lidl u nádraží, Palác Pardubice, Billa a Mountfield – Svítkov, Kaufland a Lidl – Višňovka, Lidl-Penny-Albert – Dubina.

„Většina těchto nadnárodních korporací daní své zisky v jiných státech než v České republice. Současná vláda svou neschopnost redukovat vlastní provozní (mandatorní) náklady na chod českého státu přenáší na své občany, města a obce. A abychom nemuseli zvyšovat daň z nemovitosti a jiné poplatky občanům, tak využíváme zákonnou možnost zdanění podniků a provozoven v průmyslových a obchodních centrech,“ uzavřel radní František Brendl. Návrh obecného opatření musí ještě získat souhlas Zastupitelstva města Pardubic na zasedání dne 22. dubna 2024.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Město opět přispěje prvňáčkům na školní potřeby

11:17 Hodonín: Město opět přispěje prvňáčkům na školní potřeby

Město Hodonín přispěje také ve školním roce 2024/2025 rodičům budoucích prvňáčků z hodonínských zákl…