Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

27.04.2024 22:08 | Tisková zpráva

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už téměř na dosah. Už první květnovou sobotu, tedy 4. 5. 2024, ožije centrum Znojma desítkami stánků a rozezní se hudbou i cinkáním vinných sklenek.

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Festival, který vedle Znojmáků vyhledávají návštěvníci z celé republiky i ze zahraničí, se letos uskuteční už po šestnácté. Jde především o první možnost ochutnat nově zatříděná vína VOC Znojmo ročníku 2023, ale přináší také nabídku starších ročníků, dobré jídlo a pestrý hudební program. Stačí si nabít náramek s čipem a degustace typických místních odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené může začít.

„Z dubnového zatřiďování vzešlo 44 vín, která nyní nesou označení VOC Znojmo. Nejvíce nově certifikovaných vín je odrůdy Sauvignon (19), následuje Veltlínské zelené (13) a Ryzlink rýnský (10), mezi zatříděná vína se zařadila i dvě cuvée,“ představuje nové přírůstky předseda VOC Znojmo František Koudela a dodává: „Těšíme se na pohodovou atmosféru a setkání u sklenky vína. A nezapomeňte si vyzvednout aktualizovaný Kalendář akcí vinařů VOC Znojmo, který je plný dalších tipů, kam za vínem.“

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 26104 lidí

Hlavní program festivalu proběhne na Horním náměstí, kde se od 10.00 do 20.30 vystřídá hned několik folklorních souborů i alternativních muzikantů, mezi nimiž zazáří třeba Iva Bittová s triem Čikory. Cimbálovou muzikou ožije Václavské náměstí, které pro tento den změní název na Veltlínské. Relaxační zóna, samozřejmě s víny VOC Znojmo, bude k dispozici u rotundy sv. Kateřiny.

V červeném stánku na Václavském náměstí se mohou zájemci zapsat do Českého národního registru dárců kostní dřeně v rámci každoroční festivalové akce Vinaři jdou na dřeň.

Role průvodce programem se zhostí Ivo Dvořák, prezident Asociace sommelierů ČR. Návštěvníci, kteří vyplní anketní lístek, pak mohou s napětím očekávat trojí losování o ceny.

VOC Znojmo, založené v roce 2009, je prvním apelačním systémem v České republice, a představuje tak revoluční krok, který klade velký důraz na terroir, tedy označování vín podle místa původu. Vína VOC Znojmo sjednocuje mimořádná aromatičnost vín, způsobená střídáním studených nocí a teplých dnů v době zrání hroznů, což má velký vliv na tvorbu aromatických látek. Právě díky těmto podmínkám jsou vína z okolí Znojma velmi výrazná a dobře rozpoznatelná.

Značka VOC garantuje chuťově plná a aromatická vína z ověřených oblastí Znojemska. Zkratka VOC znamená „vína originální certifikace“. Do systému VOC Znojmo jsou zařazeny tři pro Znojemsko nejtypičtější odrůdy: Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. Do spolku VOC Znojmo patří v současné době dvacet dva vinařství.

  1. DOBRÁ VINICE vinařství s.r.o. www.dobravinice.cz 
  2. Ing. Josef Dobrovolný – Vinný sklep www.vinarstvi-dobrovolny.cz 
  3. Vinařství Piálek & Jäger s.r.o. www.pialek.cz 
  4. THAYA VINAŘSTVÍ, SPOL. S R.O. www.vinarstvithaya.cz 
  5. VÍNO VANĚK s.r.o. tel.: 603 324 194, 604 566 175
  6. Vinařství LAHOFER, a.s. www.lahofer.cz
  7. Vinařství Líbal, s.r.o. www.vinolibal.cz
  8. Vinařství rodiny Špalkovy, s.r.o. www.spalek.bio
  9. Vinařství WALDBERG s.r.o. www.waldberg.cz
  10. Vinné sklepy Lechovice, spol. s r.o. www.vslechovice.cz
  11. VINO HORT, s.r.o. www.vinohort.cz
  12. Zemědělské družstvo Hodonice www.zdhodonice.cz
  13. ZNOVÍN ZNOJMO, a.s. www.znovin.cz
  14. Vinařství Sádek, s.r.o. www.vinarstvi-sadek.cz
  15. VINICE – HNANICE, s.r.o. www.vinice-hnanice.cz
  16. Vinařství HANZEL www.vinarstvihanzel.cz
  17. Arte Vini spol. s.r.o. www.artevini.cz
  18. Josef Kořínek www.josef-korinek.cz 
  19. AMPELOS, ŠLECHTITELSKÁ STANICE VINAŘSKÁ ZNOJMO, s.r.o. www.ampelos.cz
  20. Lukáš Kovalský-Vinařství SIMENON www.vinarstvisimenon.cz
  21. Vinařství Modrý sklep www.modrysklep.cz
  22. Vinařství Halkoci www.vinarstvihalkoci.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

22:09 Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

Po obnově oblíbeného parku Hrádek se dostane péče i tomu zámeckému. Aktuálně jsou dokončeny přípravn…