Jablonec nad Nisou: Podaří se zachránit Gymnázium U Balvanu?

23.02.2015 17:54

Petici studentů jabloneckého Gymnázia U Balvanu a dalších občanů města za záchranu Gymnázia U Balvanu projednávali zastupitelé na svém únorovém zasedání.

Jablonec nad Nisou: Podaří se zachránit Gymnázium U Balvanu?
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Petice obsahuje 1400 podpisů a na magistrát byla doručena 26. ledna. Petiční výbor žádá jablonecké zastupitele, aby usilovali o záchranu gymnázia převedením funkce zřizovatele na město Jablonec nad Nisou a zahájili jednání s Krajským úřadem Libereckého kraje, který je dle zákona současným zřizovatelem gymnázia.

„Gymnázium U Balvanu jednoznačně patří mezi nejlepší gymnázia v kraji a jako takové by mělo zůstat zachováno,“ říká primátor Beitl. „Převedením zřizovatelských kompetencí na město se situace nevyřeší. Tyto kompetence totiž neumožní to, co škola skutečně potřebuje, a to je zajištění dostatečného počtu vyučovacích oborů, resp. tříd. O tom rozhodují úřady na úrovni kraje a ministerstva školství. Právě tento požadavek prosazuji na Libereckém kraji ve spolupráci s ředitelem školy už od roku 2010,“ říká primátor a zároveň člen zastupitelstva Libereckého kraje Petr Beitl.

Po jednáních primátora s krajskou radní zodpovědnou za resort školství Alenou Losovou lze konstatovat, že kraj podporuje zachování gymnázia. „Jsem rád, že se podařilo najít společnou řeč a logické řešení a jablonecké gymnázium má naději na přežití,“ říká Beitl.

Liberecký kraj podpoří gymnázium při podání žádosti o zápis šestiletého oboru gymnázia s výukou vybraných předmětů v cizím jazyce, konkrétně ve francouzštině. O tom, zda k otevření oboru skutečně dojde, rozhoduje v konečném důsledku Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

„S krajem velmi intenzivně diskutujeme celou školskou problematiku. Nejde totiž jen o střední školy, jde o dvě základní školy speciální a praktické, které v Jablonci rovněž působí a jsou zřizovány krajem, dále o uměleckou průmyslovku, kterou zřizuje kraj a která navíc sídlí v památkově chráněné budově patřící městu, což generuje další náklady na městský rozpočet. Dále je tu plánované soukromé technické lyceum, jehož absolventi by výrazně prospěli firmám na Jablonecku, orientovaným na průmyslovou výrobu. Ve všech případech je třeba najít konsenzus nejenom dvoustranný, ale napříč celým krajem,“ vysvětluje jablonecký primátor.

„Plošná optimalizace škol by se měla týkat systémového řešení s logickým vyústěním. Bylo by velmi nezodpovědné, abychom jako krajští zastupitelé, kteří budou nakonec optimalizaci schvalovat, postupovali tak, že nakonec budou úřady práce plné lidí vzdělaných v humanitních oborech a naopak firmy v regionu budou volat po technicky zaměřených pracovnících, kteří díky optimalizaci škol v kraji prostě nebudou,“ uzavírá Beitl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestojablonec.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

7:37 Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

Zápisy do školek Mozaika, Demlova 28 a Nad Plovárnou se uskuteční ve dnech 6. a 7. května. Volných j…