Jičín: Analýza - směsné kontejnery obsahují 80 procent tříditelného odpadu

14.05.2019 12:20

Jak v Jičíně třídíme odpad? Najít odpověď nám pomohla nezisková organizace Incien, z.s (Institut cirkulární ekonomiky), která dne 30. dubna na sběrném dvoře v Jičíně provedla odpadovou analýzu.

Jičín: Analýza - směsné kontejnery obsahují 80 procent tříditelného odpadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Pravdou je, že výsledky nejsou úplně pozitivní. Ze 100 kilogramů odpadu ve směsných kontejnerech by 80 kilogramů mělo být správně v barevných kontejnerech či na sběrném dvoře. Město bude nadále prosazovat třídění odpadu a vytvářet pro něj příznivé podmínky. Děkujeme všem, kteří poctivě třídí, a ty, kteří tak ještě nečiní, zdvořile vybízíme k větší ochotě. Tříděním lze předejít výraznému navýšení poplatku za svoz odpadu v budoucnu.

Pracovníci organizace Incien prošetřili dva svozy směsného odpadu, jeden z jičínské bytové zástavby a jeden ze čtvrti rodinných domů. V obou případech se ukázalo, že pouze jedna pětina svezené složky by měla být ve směsném odpadu, zatímco čtyři pětiny by měly být separovány. Mírně lépe dopadly rodinné domy, kde složka směsného odpadu byla 20 procent. U bytových domů tato složka byla 18 procent. Další významnou složkou u obou vzorků bylo obrovské množství bioodpadů, a to 40 procent u bytovek a u rodinných domů dokonce 45 procent, přestože mnoho rodinných domů má v této lokalitě hnědé nádoby na bioodpad.

Největším prohřeškem je vysoký podíl textilu. Ve vzorcích se vyskytoval na úrovni 11 až 12 procent. Textil je přitom ceněný recyklovatelný materiál. V jičínských ulicích je rozmístěno 22 kontejnerů provozovaných společností DIMATEX a 1 kontejner od Diakonie Broumov, díky němuž lze poskytnout staré oblečení pro charitativní účely. Tento se nachází u Městského úřadu Jičín v ulici 17. listopadu.

Děkujeme pracovníkům a dobrovolníkům organizace Incien, kteří svozové vzorky manuálně prošetřili. „Obvykle docházíme k závěru, že ve směsném odpadu je pouze 20 procent toho, co by v něm být mělo. To znamená, že 80 procent lze vytřídit. Obec tedy zbytečně platí náklady za svoz a odstranění, Jičín si zbytečně zaplňuje kapacitu skládky,“ uvedla projektová manažerka organizace Incien Lenka Richterová.

„Ruční průzkum svezeného odpadu pochopitelně není příjemná část práce, ale ta data, která ze sbírání vyplynou, jsou velmi zajímavá, přínosná a pro mě i zábavná,“ popsala Lucie Pečínková z Incien. „Hodně lidem určitě nepřijde, že to může být zajímavá činnost, ale je to tak, protože se v ní mísí environmentální, sociální a ekonomická stránka. Hodně lidí si neumí představit, že odpady jsou spojené s velkým hospodářským potenciálem.“

Jak hodnotí situaci v České republice? „Ochota třídit u nás je úžasná, třídění je na velmi vysoké úrovni. Když to porovnám se světem, tak Češi jsou ve třídění odpadů prostě skvělí. Neměli bychom ale zapomínat, že třídění nemá smysl bez recyklace. V ní bohužel trochu zaostáváme a je věcí vlády, aby nastavila politiku podporující recyklaci.“

Odpad lze dělit na separovaný a směsný. Separovaný, neboli vytříděný odpad je složen – víceméně – z jednoho materiálu, a tak ho lze využít pro recyklaci. Separovaný odpad je základním materiálem takzvané cirkulární ekonomiky, což je způsob hospodářství, který je opakem ekonomiky spotřební. Je ideálem, ke kterému se vyspělé státy snaží přiblížit. Separovaný odpad je cennou komoditou, protože pro cirkulární ekonomiku představuje vstupní materiál pro výrobu. Na druhé straně směsný odpad recyklován není a musí být zlikvidován. V zásadě existují dva způsoby likvidace, a to skládkování, nebo spalování.

Svezený směsný odpad se nijak neroztřiďuje, v Jičíně všechen směřuje na skládku Popovice-Libec. Tvrzení, že směsný odpad ještě prochází rukama třídičů, je mýtus a není pravdivé. Ručním dotřiďováním prochází pouze separovaný odpad, aby neobsahoval nežádoucí materiály.

Jičín výsledek analýzy bere jako závazek pro další prosazování separace odpadů. Kompletní výsledky analýzy z 30. dubna lze vyčíst z přiložených grafů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.