Jičín: Rada se staví kladně k připojení Hubálova, rozhodnutí je na zastupitelích

24.04.2019 10:03

Rada města doporučuje zastupitelstvu města schválit územní změny mezi městem Jičínem a obcí Tuř. Schválí-li zastupitelé dne 29. dubna při veřejném zasedání návrh rady, začnou přípravy na připojení vesnice Hubálov k Jičínu.

Jičín: Rada se staví kladně k připojení Hubálova, rozhodnutí je na zastupitelích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Podnět k územním změnám vzešel od obce Tuř, pod níž Hubálov nyní spadá. Důvodem jsou rozsáhlé, vzájemné neshody mezi obyvateli Tuře a Hubálova. Záměr se řeší od počátku loňského roku. RM nechtěla svůj výrok uspěchat, neboť jde o strategickou a v České republice prakticky nevídanou záležitost, jelikož je krajně neobvyklé, že by se některá obec (v tomto případě Tuř) chtěla vzdát části svého katastrálního území. Právě proto si představitelé RM a Městského úřadu Jičín vyžádali i zvláštní konzultaci na Ministerstvu vnitra ČR, aby případné připojení Hubálova proběhlo v souladu se Zákonem o obcích. Mimoto proběhly konzultace jak mezi obyvateli Hubálova, tak vedením obce Tuř, dále se uskutečnila řada místních šetření, které měly zmapovat situaci ve vesnici, a věc byla již několikrát projednána i se samotnými zastupiteli.

Co by připojení znamenalo? Více než 60 občanů by se stalo obyvateli Jičína, a ten by získal do katastrálního území řadu pozemků směrem na jihovýchod od Popovic. Město by se tímto směrem mohlo dále rozvíjet. Vzhledem k nárůstu počtu obyvatel by Jičín dle dnešních propočtů získal 900 tisíc Kč ročně do příjmové části rozpočtu. Jičín by se však také musel zabývat stavem infrastruktury a sítí v Hubálově, který je bohužel špatný. Chybí zde kanalizace a vodovod a splašky jsou odváděny do potoka, což znečišťuje vodu ve studních. V budoucnu by tak muselo dojít k rozsáhlým investicím. Podle Odboru investiční výstavby a údržby města si situace žádá investice řádově 65 milionů Kč.

Představitelé města Jičína obyvatele Hubálova upozornili, že pokud k připojení dojde, rozhodně nelze očekávat, že ve střednědobém horizontu budou tyto investiční akce zrealizovány. Z hlediska prostředků v městském rozpočtu to není možné.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…