Jihlava si připomněla památku obětí justičních vražd

16.06.2011 17:40

Jihlava si dnes připomněla památku tří nevinných popravených spoluobčanů - Karla Veselého, Františka Roda a Jana Tučka.

Jihlava si připomněla památku obětí justičních vražd

Ti byli ve vykonstruovaných komunistických soudních procesech odsouzeni a 17. června 1950 popraveni za činy, které neudělali. Zástupci města, kraje Vysočina, dalších organizací a veřejnost položili květiny k soše Zaváté šlépěje a k hrobům popravených v areálu ústředního hřbitova. Přítomní uctili památku obětí režimu minutou ticha.

Tiché pietní akce se zúčastnilo vedení města v čele s primátorem Jaroslavem Vymazalem, kraj Vysočina zastoupil radní Martin Hyský.

Ve dnech 7. až 11. února 1950 probíhalo v Jihlavě soudní přelíčení se skupinou bývalých činovníků a členů lidové strany, kteří byli obžalováni z údajného vyzvědačství, sabotáže, nedovoleného ozbrojování, vydávání a rozšiřování protistátních letáků. Do čela jihlavské protistátní skupiny byli postaveni místní členové a bývalí funkcionáři lidové strany, místní brašnář Karel Veselý, obchodník Jan Tuček a truhlář František Rod, všichni byli obžalováni z příprav úkladné vraždy bývalého předsedy jihlavského národního výboru Dobrovolného, čili z trestného činu, který nikdy nespáchali. Tresty, které vynesl generál Matoušek, byly vysoké - tři rozsudky smrti provazem. Byly vykonány 17. června 1950.

Další zprávy z Jihlavy čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jihlava.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…