Tisíce hlášení. A nic. „Nejde o závažné poškození zdraví.“ Stížnosti na covid-vakcíny v koši

29.04.2024 14:02 | Analýza

Po aplikaci vakcín proti covidu-19 někteří Češi pozorují nežádoucí účinky, s nimiž se obracejí nejen na Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), ale také žádají o kompenzaci následků očkování po Ministerstvu zdravotnictví. Úspěšní však dosud v těchto pokusech nejsou, jelikož nesplňují parametry „zvlášť závažného ublížení na zdraví“ a smůlu tak mají i pokud se potvrdí, že jejich problémy s očkováním skutečně souvisí. Hlášení na podezření na nežádoucí účinek covidových vakcín přišlo v uplynulých letech již několik tisíc. Evropská léková agentura (EMA) přiznala, že „nelze vyloučit“, že nežádoucí účinek vakcíny mohl mít pro velmi malou část Evropanů až „fatální následky“.

Tisíce hlášení. A nic. „Nejde o závažné poškození zdraví.“ Stížnosti na covid-vakcíny v koši
Foto: Hans Štembera
Popisek: Očkování.

Anketa

Máme vůči Rusku cítit vděčnost za osvobození od německého nacismu?

96%
3%
hlasovalo: 25769 lidí
České ministerstvo zdravotnictví za uplynulé tři roky podle Radiožurnálu a serveru iRozhlas.cz obdrželo k začátku letošního roku 123 žádostí o kompenzaci následků očkování proti covidu-19, avšak ani v jednom z těchto případů lidem odškodnění nepřiznalo.

Za tři roky, kdy se Češi mohou nechat očkovat proti koronaviru, tak stát ještě nikomu nepřiznal finanční kompenzaci následků vzniklých vakcinací, avšak některé žádosti se dle slov mluvčího Ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba ještě posuzují.

Letos v únoru také padl první pravomocný rozsudek v případě, kdy se poškozený chtěl domoci odškodnění za nežádoucí účinky očkování proti covidu-19 soudní cestou, přičemž i v tomto případě soud rozhodl, že šestatřicetiletý muž, který chtěl odškodnit za to, že mu očkování poškodilo srdce, na něj nemá nárok.

Bez následků „srovnatelných s usmrcením“ není na odškodnění nárok

Sever SeznamZprávy.cz informoval, že podle rozsudku na odškodnění muž nemá nárok, protože nejde o zvlášť závažné ublížení na zdraví a popsal, že dosud zdravý muž dva týdny po očkování třetí dávkou vakcíny Comirnaty od americko-německé firmy Pfizer/BioNTech skončil v nemocnici, kde u něj lékaři zjistili myokarditidu – zánětlivé onemocnění srdečního svalu, jež je jedním ze zdokumentovaných nežádoucích účinků očkování proti covidu-19 a v prováděcí vyhlášce k zákonu o odškodňování lidí v souvislosti s očkováním proti covidu-19 spadá mezi jedno z několika onemocnění, u kterých se předpokládá příčinná souvislost s očkováním a není jej tedy nutné dokazovat dalšími posudky.

Server popsal, že v daném případě souvislost mezi očkováním a onemocněním srdce doložila i lékařská zpráva z července 2022 a muži kromě problémů se srdcem po očkování proti covidu-19 přibyly další zdravotní problémy, zejména různá zánětlivá onemocnění.

To, že byl muž po komplikacích s očkováním proti covidu-19 hospitalizován a přetrvávaly u něj problémy, které jej omezily při pracovní činnosti, soud sice nikterak neodmítl, avšak na odškodnění prý nestačí. Dle soudkyně by muž musel mít „následky takového rozsahu, že budou srovnatelné s usmrcením“ a byl „trvale vyřazen z většiny sfér společenského uplatnění“. Uvedené zdravotní problémy muži proto prý k získání odškodnění nestačí.

Tisíce případů hlášení nežádoucích účinků

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 27185 lidí
Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) i v loňském roce, kdy už se proti covidu-19 očkovalo jen ve velmi omezené míře, přijal celkem 247 hlášení o podezření na nežádoucí účinek vakcín proti covidu-19, tedy téměř 10krát méně než za rok 2022 a přibližně 43krát méně než za r. 2021. 228 případů bylo nahlášeno po podání mRNA vakcíny, 18 případů bylo nahlášeno po podání vektorové vakcíny a 1 případ byl nahlášen po podání proteinové vakcíny.

Nejčastěji nahlášenou reakcí bylo selhání vakcinace, po čemž dle SÚKLu mezi další často hlášené reakce patří horečka, únava, onemocnění podobající se chřipce a tělesná slabost.

U poruch nervového systému SÚKL eviduje za minulý rok 60 hlášení, přičemž nejčastěji hlášenou reakcí byla bolest hlavy, dalšími často hlášenými reakcemi byly závrať a parestezie (brnění či mravenčení až necitlivost). „Jde o očekávané nežádoucí účinky mRNA vakcín. Mezi očekávané nežádoucí účinky obou vakcín dále patří hypestezie (snížení citlivosti těla, pozn. red.),“ uvádí úřad. V 17 případech byla též hlášena dušnost, což je již naopak neočekávaný nežádoucí účinek. „Jedno pacientské hlášení bylo potvrzeno lékařem, kde kromě dušnosti byla nahlášena únava, arytmie a zhoršený zrak. Bylo provedeno kardiologické vyšetření, jehož výsledky nebyly poskytnuty. V ostatních pacientských hlášeních nejčastěji nebylo uvedeno, zda bylo u pacienta provedeno lékařské vyšetření, v 1 případě byla dušnost přítomna,“ uvedl SÚKL.

Další častěji hlášenou reakcí byla plicní embolie, která také patří mezi neočekávané NÚ. Plicní embolie byla nahlášena v 6 případech, z toho 1 případ nahlásil zdravotnický pracovník a 5 případů bylo nahlášeno pacienty. Ve 3 případech byla hypertenze. V 1 případě byl hlášen vznik hypertenze 1 měsíc po očkování, ve 2 případech byl hlášen vznik hypertenze 7 a 10 měsíců po očkování. V 1 případě se hypertenze objevila po myokarditidě, která vznikla 3 měsíce po očkování, v 1 případě se hypertenze objevila 3 dny po očkování a přetrvávala jeden týden. Hypertenze dle úřadu též není očekávaným nežádoucím účinkem mRNA vakcín proti covidu-19.

V roce 2022 SÚKL přijal celkem 2 260 hlášení podezření na nežádoucí účinek vakcín proti covidu-19. 2 102 případů bylo nahlášeno po podání mRNA vakcíny, 143 případů bylo nahlášeno po podání vektorové vakcíny a 13 případů bylo nahlášeno po podání proteinové vakcíny.



V roce 2021 SÚKL přijal celkem 10 633 podezření na nežádoucí účinek vakcín proti covidu-19. Z celkového počtu bylo 8 763 hlášení přijato po podání mRNA vakcíny a 1865 hlášení po podání vektorové vakcíny.

Vakcíny „plné překvapení“

Časopis Science na sklonku loňského roku poznamenal, že jsou mRNA vakcíny i po miliardách dávek podaných během pandemie stále „plné překvapení“, jelikož nová studie ukázala, že mohou nečekaně přimět buňky k produkci malého množství nechtěných proteinů, u nichž však neexistují žádné důkazy, že by tyto anomálie ohrožovaly jejich bezpečnost.

Dle vědců, kteří svou studii publikovali v časopisu Nature, není na tomto překvapivém zjištění nic znepokojivého, a naopak by dle nich „mohla pomoci zlepšit návrh léčby pomocí mRNA, která se teprve vyvíjí“.

Existují však také zjištění, které již tak nadšeně vědci nevítají, a to jsou některé z hlášených nežádoucích účinků. Sice netvrdí, že existuje příčinná souvislost, přesto dokážou povědět, které problémy lidé po vakcinaci proti covidu-19 hlásili nejčastěji. Mezi nimi se v americkém systému pro hlášení nežádoucích účinků (VAERS) objevují nejčastěji potíže jako horečka, únava, zimnice či určitá bolest, což byly příznaky, které pocítilo po aplikaci vakcín proti covidu více než 100 tisíc Američanů.

Většina lidí měla tyto problémy nezávažné, avšak existuje i několik tisíc hlášení, kdy lidé pocítili závažnější zdravotní obtíže. Pár desítek tisíc hlásilo rovněž bolest na hrudi, jež může být příznakem různých zánětů včetně myokarditidy. U arytmie pak americká studie z loňského roku uvádí, že je po očkování vakcínou proti covidu-19 vzácná a objevuje se mezi 1 a 76 případy na 10 tisíc osob.

Myokarditidu a perikarditidu – tedy stavy, které způsobují zánět srdečního svalu nebo vnější výstelky srdce, Evropská léková agentura (EMA) pozoruje u méně než 1 z 10 tisíc očkovaných osob u vakcín Comirnaty a Spikevax (dříve Moderna) a poznamenává, že nejčastěji tyto stavy postihují mladé muže po druhé dávce.

EMA i americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) si také povšimly výskytu Guillainova-Barrého syndromu (GBS) po aplikace vakcíny Jcovden a Vaxzevria (dříve AstraZeneca). Toto autoimunitní onemocnění imunitního systému, které může vést k bolesti, necitlivosti, ochrnutí hrudních svalů, selhání dýchání a smrti má být také velmi vzácné a vyskytuje se dle tvrzení EMA u méně než 1 z 10 tisíc očkovaných osob.

Podle CDC bylo ve velké míře pozorováno u lidí ve věku 50 let a starších. „Na základě analýzy údajů ze studie Vaccine Safety Datalink (VSD) bylo zjištěno, že výskyt GBS během prvních 21 dnů po očkování vakcínou COVID-19 společnosti J&J/Janssen (dnes Jcovden, pozn. red.) je 21krát vyšší než po očkování vakcínou COVID-19 společnosti Pfizer-BioNTech nebo Moderna (mRNA). Po prvních 42 dnech byla míra GBS po očkování vakcínou J&J/Janssen COVID-19 11krát vyšší. Analýza nezjistila žádné zvýšené riziko GBS po očkování vakcínou Pfizer-BioNTech nebo Moderna,“ uvedl americký úřad.

Kromě rizika náhlé alergické reakce pak EMA upozorňuje i před možností vzniku trombózy s trombocytopenií, což je vzácný syndrom charakterizovaný tvorbou sraženin v krvi (trombóza) v kombinaci s nízkým počtem krevních destiček (trombocytopenie), který může být smrtelný. „Krevní sraženiny se mohou objevit v různých a neobvyklých částech těla, například v mozku nebo v břiše,“ poznamenává Evropská léková agentura s tím, že tento nežádoucí účinek se objevuje velmi vzácně u vakcín Vaxzevria (dříve AstraZeneca) a Jcovden (dříve Janssen).

„Do května 2023 bylo po očkování vakcínami Vaxzevria a Jcovden hlášeno přibližně 900 případů trombózy s trombocytopenií, z nichž přibližně 200 mělo fatální následky,“ uvádí EMA s tím, že „ačkoli výsledek nemusí nutně souviset s nežádoucím účinkem vakcíny“, „nelze vyloučit“, že tento nežádoucí účinek „v některých z těchto případů způsobil smrt“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radek Kotas

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ovce mají smůlu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka_I. , 29.04.2024 15:17:34
Kdo se tím svinstvem nechal infikovat, má smůlu.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Mrazivé: Fico tušil, co se stane

17:46 Mrazivé: Fico tušil, co se stane

Jen čekám, kdy se tato frustrace přetaví ve vraždu. Toto řekl Robert Fico o voličích Progresivního S…