Lanškroun: Rekonstrukce prostor pro osoby s autismem

07.10.2017 6:36

Již šest měsíců poskytuje svoje služby Rodinné Integrační Centrum z.s. (RIC), které je určeno pro osoby s poruchami autistického spektra. Centrum se nachází v nově zrekonstruovaných prostorách původního bytu školníka v ZŠ B. Smetany v Lanškrouně.

Lanškroun: Rekonstrukce prostor pro osoby s autismem
Foto: lanskroun.eu
Popisek: Renesanční radnice v Lanškrouně

Díky realizaci projektu, na který byla poskytnuta finanční podpora z EU, byl vyřešen problém nevyhovujících prostor pro poskytování sociálních služeb RIC. Díky projektu došlo k vyšší dostupnosti a kvalitě služeb, vedoucí k sociální inkluzi a snížil se tím počet osob sociálně vyloučených a osob ohrožených sociálním vyloučením a chudobou.

Hlavním cílem projektu je naplnění specifického cíle 2.1 IROP. Jde o zvýšení kvality a dostupnosti služeb vedoucí k sociální inkluzi. Projektem se bude mj. naplňovat také cíl Strategie Evropy 2020 v oblasti boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení  a národní cíl zachování počtu osob ohrožených chudobou nebo sociálním vyloučením na úrovni roku 2008.

Výsledkem realizace projektu je lepší dostupnost služeb pro klienty ve  spádové oblasti východního regionu Pardubického kraje. V dané lokalitě je početná cílová skupina, pro kterou nejsou běžně dostupné veřejné nebo jiné sociální služby. Dále se zkvalitnily poskytované sociální služby, protože jsou poskytovány ve vyhovujících prostorách s vyhovujícím materiálně technickým zázemím. Rodinné Integrační Centrum z.s. podporuje intuitivní rodičovství, jako klíčový prvek úspěšné interakce s dítětem, dále podporuje psychomotorický a sociální vývoj dítěte v rámci individuální a skupinové práce. RIC také provádí prevenci před sociálním vyčleňováním a izolací rodiny, zejména sdílením a zprostředkováním vzájemného setkávání rodin s dětmi (rodičovské, mužské a sourozenecké skupiny), podporou efektivní spolupráce mezi rodinou a institucemi (vzdělávacími a sociálními), které se na péči o dítě podílejí, napomáhá sociální inkluzi sociálně vyloučených osob a osob, které jsou ohrožené sociálním vyloučením, a to začleňováním rodiny s postiženým dítětem do místní komunity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…