Lanškroun je centrem zájmu budoucích architektů

28.09.2019 12:47

Právě začal nový akademický rok a o téma „město Lanškroun – proluky a zásahy v centru města“ projevilo zájem více než 80 uchazečů z řad studentů architektury. Z nich bylo vybráno celkem 30 mladých architektů, kteří se budou ve své hlavní studijní náplni zimního semestru věnovat Lanškrounu.

Lanškroun je centrem zájmu budoucích architektů
Foto: lanskroun.eu
Popisek: Renesanční radnice v Lanškrouně

V průběhu letošních letních měsíců se podařilo navázat spolupráci s ateliérem arch. Josefa Mádra z Fakulty architektury Českého vysokého učení technického v Praze. Cílem ateliéru je zejména příprava studentů pro budoucí náročnou praxi architekta, nicméně výsledky prací mohou být velkým přínosem i pro Lanškroun.

Mohou inspirovat, přinášet nový náhled na problematická místa, odhalovat skrytý potenciál. Zkušenosti říkají, že práce mladých architektů podněcují zajímavé diskuze nad městy a veřejnými prostory mezi občany, představiteli města, vlastníky i případnými investory. Díky své nezávislosti se studenti nevyhýbají v hledání řešení jakýchkoli problematických míst a často přinášejí odvážná řešení.

Způsob pedagogického vedení arch. Mádra vyžaduje od studentů vysoké pracovní nasazení a hluboké zaujetí problémem. Studenti již Lanškroun navštívili a nyní se budou věnovat analýzám prostorových souvislostí. Setkali se se starostou města Radimem Vetchým a architektem Oldřichem Bittnerem, byli krátce seznámeni s historií města a jeho aktuálním rozvojem. V průběhu semestru se uskuteční dvě kritiky rozpracovaných projektů na akademické půdě v Praze a výsledky práce budou prezentovány výstavou a besedou s veřejností nad prezentacemi projektů přímo v Lanškrouně.

Na stránkách Ateliéru Mádr se dozvíte mj. následující: "Ateliér má ambici vzbudit zájem studentů o všechny vrstvy oboru. Chceme studenty naučit profesi architekta jako řemeslu, které je dobré umět, a přitom se pokoušíme neuškodit talentům, rozpoznáme-li je. Více než finální podoba prezentace nás zajímá ustavičný proces hledání společně s kritickým nahlížením tématu a vlastní práce. Ateliér tradičně vypisuje mimopražská zadání s důrazem na regiony. V zimním semestru se budeme zabývat Lanškrounem, desetitisícovým městem v podhůří Orlických hor, Králického Sněžníku a Jeseníků, s bohatou průmyslovou historií, nedaleko železničního uzlu Česká Třebová. Řešit budeme širší oblast historického centra, preferujeme bytovou stavbu s doplňkovou funkcí k bydlení, po dohodě i jiné typologie."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.