Liberec: Připojte se k nám a budete mít klid, nabídl primátor

15.03.2015 8:30

Lépe se vzájemně poznat, a také vylepšit služby, které za malé obce vykonává krajské město Liberec, obec s rozšířenou působností. Takový byl cíl setkání primátora Liberce Tibora Batthyányho se starosty okolních obcí.

Liberec: Připojte se k nám a budete mít klid, nabídl primátor
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Život malých obcí ovlivňuje krajský Liberec víc, než si to většina lidí uvědomuje. Proto v diskusi primátora se starosty okolních obcí nejčastěji zaznívalo fungování stavebního a vodohospodářského úřadu, anebo otázka, zda liberecké základní školy přijmou jejich prvňáčky, když nejmenší obce žádnou školu ani nemají. Na setkání do Radničního sklípku přijelo ve čtvrtek 12. března vedení zhruba dvacítky obcí, například Chrastavy, Hrádku nad Nisou, Křižan, Dlouhého Mostu, Vratislavic nad Nisou, Českého Dubu, Šimonovic, Jeřmanic nebo Osečné.  Na otázky starostek a starostů odpovídal kromě primátora rovněž tajemník libereckého magistrátu Jindřich Fadrhonc.

Primátor Liberce Tibor Batthyány prozradil starostům, že by rád ve spolupráci s nimi připravil varovný systém, který by před povodněmi nebo jinými přírodními katastrofami varoval všechny obce bývalého okresu Liberec. „Pozval jsem starosty k nám do Liberce proto, abychom nastavili nějakou komunikaci s nimi, a také vyslechli jejich problémy, případně jim s nimi pomohli,“ uvedl primátor.

Od jedné starostky zaznělo na setkání přání, aby si krajské město vzalo pod sebe některé agendy, především agendu rušení trvalých pobytů, neboť nejmenší obce v okolí Liberce nemají na vykonávání některých úkonů lidi. Další starostka si posteskla, že jejich daňové příjmy i přes to, že se republika vymanila z hospodářské krize, spíš klesají. „Nechcete se připojit k nám, k Liberci?“ nabízel obcím žertem primátor s tím, že pokud by se z nich stal městský obvod krajského města, řada jejich problémů by se tím rychle vyřešila.

Starostka Šimonovic Leona Vránová prozradila, že s vedením krajského města například nedávno řešila umístění budoucích prvňáčků. „Ve školním roce 2015/2016 budeme mít v naší obci 30 prvňáků. Vlastní školu ale nemáme, a nemáme ani 60 nebo 80 milionů korun na to, abychom si ji mohli postavit,“ vysvětlila Leona Vránová. „Na každého prvňáčka, umístěného v Liberci, jsme ochotni i přispět nějakou finanční částkou,“ doplnila. Nebyla mezi starosty s podobným problémem sama.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Chemický postřik proti plevelu

13:37 Kolín: Chemický postřik proti plevelu

Město Kolín informuje své obyvatele o harmonogramu chemického postřiku proti plevelu.