Litoměřice: Město letos na Program prevence kriminality vyčlenilo přes milion korun

21.04.2019 14:58

Osobní kamery pro strážníky městské policie a víkendový pobyt pro děti ze sociálně slabých rodin. Takové jsou novinky letošního Programu prevence kriminality (PPK), které město každoročně pro daný rok schvaluje. Radnice pro ten letošní vyčlenila částku 1 165 000 korun.

Litoměřice: Město letos na Program prevence kriminality vyčlenilo přes milion korun
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

V minulém roce se mezi projekty poprvé objevil tábor pro děti, které se ocitly v těžké životní situaci a potřebovaly aktivně strávit volný čas. Vzhledem k velkému počtu zájemců se letos tato nabídka rozšíří navíc o víkendový pobyt. Zcela novou položkou je také zavedení osobních kamer pro městskou policii. „Umisťují se přímo na oděv, takže strážníka neomezují a umožňují snímat průběh zásahu. Záznamy pak mohou sloužit například jako důkazní materiál.“ vysvětlila Miroslava Najmanová, manažer Programu prevence kriminality Městského úřadu v Litoměřicích. Jak ovšem upozornila, v případě pobytu pro děti i zakoupení kamer však město zatím čeká na schválení dotace.

Součástí PPK jsou i letos pravidelné akce zaměřené na vzdělávání dětí a mládeže. K těmto aktivitám patří například projekt „Jak se nestát závislákem“ věnující se tématu drog. Dále „Žáci v bezpečí“, pro děti z mateřských a základních škol, nebo také „Program primární prevence rizikového chování pro školy“, který se zaměřuje například na kyberšikanu a cílí nejen na žáky, ale i na rodiče. V roce 2018 jím prošlo celkem 2 350 dětí a 50 pedagogických pracovníků, výchovných poradců a metodiků prevence. PPK myslí i na děti z azylových domů, které učí, jak se chovat v nebezpečných situacích. Nechybí ani akce zaměřené na prevenci krádeží, či program pro seniory. Samozřejmostí je i letos průběžná obnova kamerového systému ve městě, která je z celého PPK finančně nejnáročnější (530 tisíc korun).

Do další fáze postoupí loňská novinka, kterou byl projekt „Bezpečná škola – Ozbrojený útočník ve škole“. „Probíhá mapování budov základních škol, které má za cíl odhalení slabin umožňujících vnik cizí osoby. Loni jsme prošli školy Havlíčkova, Ladova a U Stadionu, letos pokračujeme na škole Boženy Němcové, Na Valech a Masarykově základní škole. Město bude v následujících letech čekat na vypsání dotace, ze které bychom byli schopni pokrýt nápravu případných zjištěných nedostatků, kterými může být napříkad právě nedostatečné zabezpečení budov. V další fázi pak přijde na řadu postupné proškolení personálu i dětí,“ uvedla Miroslava Najmanová.

Litoměřice se do PPK zapojují již od roku 1998. Projekty realizuje ve spolupráci s Policií ČR, městskou policií, základními a středními školami, Pedagogicko-psychologickou poradnou, K-centrem a Diakonií CCE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…