Moravská Třebová: Zlepšujeme úřad moderními postupy

04.01.2018 14:32

Jedním z cílů celoevropské strategie modernizace veřejné správy a veřejných služeb v členských státech EU je i zavádění systémů řízení kvality a sledování výkonnosti na úřadech veřejné správy. Jako vhodný nástroj pro zlepšování kvality služeb i fungování úřadů se osvědčil model CAF.

Moravská Třebová: Zlepšujeme úřad moderními postupy
Foto: wikipedia
Popisek: Moravská Třebová, náměstí s radnicí

Moravská Třebová podala vloni začátkem dubna žádost o dotaci z Evropského sociálního fondu, operačního programu Zaměstnanost na zavedení metody CAF. A žádost byla schválena. Model CAF je nástroj řízení kvality, který byl vytvořen speciálně pro podmínky organizací veřejného sektoru v členských státech EU. Metoda CAF byla vyvinuta v roce 2000 na základě analýz vykonaných Evropskou nadací pro management kvality, Akademií Speyer v Německu a Evropským institutem veřejné správy EIPA. V České republice byl model CAF nasazen v roce 2005. Základem modelu CAF je sebehodnocení, které pomáhá organizaci jednak identifikovat její silné stránky, jednak získat přehled aktivit vedoucích k trvalému zlepšování její výkonnosti. „S metodou CAF máme zkušenosti od roku 2005, kdy jsme tuto metodu zavedli na městském úřadě. Začátky byly velmi pracné a časové náročné. Zpracování hodnotící zprávy a výpočty výsledků v excelových tabulkách byly komplikované,“ sdělil Pavel Šafařík, vedoucí odboru vnitřních věcí a dodal: „Dnes je nasazení metody CAF jednodušší, existuje softwarová podpora pro zpracování výpočtů hodnocení a generování všech potřebných výstupů. Jsou jasně popsaná a definovaná kritéria, subkritéria a jejich příklady.“

Model CAF je cesta k trvalému zlepšování organizace, je to nepřetržitý proces. Uvedený model umožňuje získat celkový přehled o nejdůležitějších předpokladech a výsledcích organizace a jejich vzájemné provázanosti. Předpoklady a výsledky pak odrážejí potřeby a očekávání zainteresovaných stran (občané, firmy, politici, zaměstnanci, společnost, partneři ad.). „Proces sebehodnocení a jeho výsledky slouží jako zdroj informací o silných a slabých stránkách úřadu. Na základě sebehodnotící zprávy bude vytvořen akční plán trvalého zlepšování úřadu, který se bude zabývat slabými stránkami úřadu a za podpory tzv. PDCA cyklu (v překladu: Plánuj, Proveď, Ověř, Jednej) a zadáním konkrétních úkolů bude tato slabá místa zlepšovat,“ uvedl Šafařík.

Díky metodě CAF může vedení úřadu zapojit zaměstnance do procesu trvalého zlepšování a dostat do jejich povědomí vedle metod kvality i nástroje řízení, které jsou na úřadě využívány (procesní, projektové a finanční řízení, řízení lidských zdrojů a komunikační strategie ad.).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Přijďte si zacvičit do nových venkovních posiloven

13:33 Liberec: Přijďte si zacvičit do nových venkovních posiloven

Odbor ekologie a veřejného prostoru zrealizoval pro občany města Liberce dvě nové venkovní posilovny…