Okrádání v nemocnici. Za 120 Kč tohle? Dvě fotky snídaně spouštějí lavinu

29.05.2024 11:53 | Monitoring

Dva suché rohlíky, jeden krajíček chleba a malá plastová krabička s margarínem. Takovou nemocniční stravu na svém profilu na síti X zveřejnila nutriční terapeutka Margit Slimáková a posteskla si, že jde o běžnou praxi. Okrádání pacientů, naznačila s tím, že běžná celodenní norma na jídlo pro pacienta je 120 Kč. A ukázala fotku druhé snídaně, tentokrát „vzorové“. Spustila tím lavinu dalších zkušeností se stravou v nemocnicích.

Okrádání v nemocnici. Za 120 Kč tohle? Dvě fotky snídaně spouštějí lavinu
Foto: X Margit Slimákové
Popisek: Nemocniční strava

 První příspěvek zveřejnila Slimáková na sociální síti X už 22. května. Tehdy napsala: „Nemocniční strava, naordinováno nutričním terapeutem: Jsem v koncích. Ani po 30 letech profese výživáře nechápu, jak by tyto produkty mohly prospívat. Vidím tam jen směs vysoce průmyslově zpracovaného oleje a sacharidů. Chybějící bílkoviny, živiny, chuť a rozum! Chápete to?“ Pod svou otázku pak připojila obrázek klasického nemocničního tácu, na kterém jsou dva suché rohlíky, krajíc chleba a malý margarín – dál už nic. Není však jisté, zda jde o stravu před nebo po operačním zákroku. Slimáková ani na dotazy občanů neprozradila, ve které nemocnici pacient takto chudý tác s jídlem dostal. Na námitku jednoho z uživatelů, kde na fotografii vidí vysoce průmyslově zpracované oleje a sacharidy, odpověděla: „Vysoce průmyslově zpracovaný je margarín, rohlíky s chlebem jsou jen zpracované sacharidy.“

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Jde o okrádání pacientů? „Je to dieta, která prospívá nemocničnímu rozpočtu na stravování pacientů. Za 14 Kč na den se toho moc lepšího vymyslet nedá,“ napsal jeden ze čtenářů. „Kde jste vzal těch 14 Kč na den? Stravovací jednotka se běžně pohybuje mezi 60–120,“ reagovala Slimáková. Problém tedy nejspíš nebude v penězích. „Chléb i rohlík zároveň, to bude asi nadstandard,“ přisadil si uživatel Ing. Honza. „Kdybyste měla nějakou dietu, to už nedostanete vůbec nic ? Když jsem viděl co dostávala manželka v nemocnici, tak tohle by někdy byla  i výhra... Smutné, že? Paní vedle měla cukrovku a první den dostala ovocné knedlíky, které přes vrstvu kakao/cukr nebyly ani vidět...“ napsal další uživatel. 

 

Příspěvek výživové specialistky Margit Slimákové očividně podnítil i další, aby se do diskuse přidali s vlastní smutnou nemocniční zkušeností zachycenou na obrázku. „Nadstandard. To samé + 1 plátek sýra + banán,“ napsal uživatel Martius.

Jiná uživatelka se podělila o fotku jídla, které podle ní měl dostat pacient s cukrovkou druhého typu. „Cukr během pár dní kolem 14–18 mmol, než nastoupila rodina s krabičkama,“ napsala k fotce tácu, na kterém je kromě suchých krajíců chleba ještě jablko, turistická pomazánka a máslo. 

Jiná pacientka sdílela fotku svého nemocničního tácu i s označením zařízení, kde se jí takové stravy mělo dostat. „VFN Karlovo náměstí minulý týden. Jo, je to vše,“ uvedla k fotce dvou suchých rohlíků, malého roztíratelného sýru a másla.

Někteří se ale nejprve zajímali o to, zda důvodem chudé nemocniční stravy není nějaká předepsaná dieta. „Není to slinivková dieta?“ ptal se Slimákové uživatel Nosey George. „Ne, je to tzv. racionální strava, tedy pro pacienta bez dietních omezení,“ reagovala Slimáková. „Pak je to na vyhazov nutriční kouzelnice,“ odpověděl Nosey George. 

Další čtenáři se začali zabývat tím, co vede k výsledku, který vidíme na chudém nemocničním tácu a zda za něj nemůže ona „nutriční kouzelnice“. „Ne, ona musí vyjít z toho, co nemocnice nakoupí,“ napsal jeden uživatel. „Mělo by to ovšem být opačně. Nemocnice by měla nakoupit to, co ona spočítá,“ podotkl další. „To by ale nemocnice musely mít peníze. Což nejde, protože se všichni zuřivě brání jakýmkoliv příplatkům,“ postěžoval si další na spoluobčany. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Napřed opraví kuchyně za 8 mega , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekarelhrabě , 29.05.2024 14:31:14
A pak zanekolik let dají v Ostravě zásobování Pražské firmě!? Asi tak nějak to tu funguje dkoro všude Za každý podvod by mel nasledovat doživotní zákaz jaké koliv práce pro stát

|  14 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…