Pelhřimovskou čistírnu odpadních vod navštívili hosté z Moldávie

04.11.2016 13:47

Čistírna odpadních vod (ČOV) v Pelhřimově zažila v úterý 1. listopadu výjimečnou návštěvu. Zavítala sem totiž sedmičlenná skupina, složená ze zástupců moldavského ministerstva životního prostředí, moldavské státní ekologické inspekce a ze zástupců Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka z Prahy (VÚV).

Pelhřimovskou čistírnu odpadních vod navštívili hosté z Moldávie
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Návštěva byla součástí mezinárodního projektu, jehož cílem je sbírání zkušeností týkajících se čištění odpadních vod v různých městech v ČR, které by se daly využít v Moldavsku. Projekt financuje Česká rozvojová agentura pro spolupráci s Moldavskou republikou.

Návštěvníky přivítali v areálu ČOV místostarosta Pelhřimova Josef Koch, Stanislav Kropáček a Tomáš Štefánek z hospodářského odboru MěÚ Pelhřimov a jednatel společnosti Čistírna odpadních vod Pelhřimov s.r.o. Vlastimil Šebesta. Hned v úvodu setkání se rozproudila živá debata, během které se hosté zajímali například o to, jakou zátěž představovala intenzifikace čistírny pro město a jak je čistírna provozována. Josef Koch a Stanislav Kropáček v té souvislosti připomněli, že náklady na vybudování čistírny přesáhly 200 miliónů korun a zhruba z poloviny jsou hrazeny z rozpočtu města a z poloviny z evropských fondů. Dále přiblížili způsob provozování čistírny a kanalizace ve městě, které se realizuje prostřednictvím společnosti, která byla za tímto účelem městem zřízena. Jak řekl Josef Koch, po více než ročním provozu rekonstruované čistírny lze konstatovat, že dosavadní zkušenosti s jejím fungováním jsou velmi dobré. Hosté se pak odebrali spolu s Vlastimilem Šebestou na podrobnější prohlídku objektu čistírny a k dalším rozhovorům.

Návštěva pelhřimovské čistírny odpadních vod byla první významnější aktivitou v rámci výše zmíněného mezinárodního projektu. V té souvislosti jsme se zeptali Jiřího Kučery z VÚV Praha, který je hlavním řešitelem tohoto projektu, zda při své návštěvě pelhřimovské ČOV věnovali hosté něčemu zvláštní pozornost. „Tady na pelhřimovské čistírně odpadních vod je v provozu zhruba 20 let technologie, která není jinde moc vidět. Jedná se o samostatnou linku chemického vysrážení fosforu z biologicky vyčištěné vody pomocí síranu železitého. V podstatě je zde využito vodárenské technologie aplikované na odtoku z čistírny. Toto má zásadní vliv s ohledem na ochranu vodárenské nádrže Švihov na řece Želivce. Proto jsme zvolili pro návštěvu právě tuto čistírnu,“ vysvětlil Jiří Kučera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …