Písek se prezentuje na podzimním mezinárodním festivalu architektury

05.09.2014 9:50

V letošním roce se opět představí město Písek na mezinárodním festivalu architektury Architecture Week Praha 2014 ve dnech 15. 9. – 12. 10. 2014 na výstavě Architektura v prostoru a čase, která bude, spolu s dalšími architektonickými výstavami, umístěna v Jiřském Klášteře Pražského hradu.

Písek se prezentuje na podzimním mezinárodním festivalu architektury
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Kurátorem výstavy, jejímž úkolem je na příkladech významných historických architektonických objektů formou modelů, fotografií, kreseb, skic a filmů, ukázat vývoj architektury od předrománského období do současnosti, je Akad. arch. Ing. Miroslav Řepa. Město Písek bude na této výstavě prezentováno modelem píseckého Kamenného mostu a modelem hradu.

Město Písek na festivalu také reprezentuje Základní škola a Mateřská škola Jana Husa, která se účastní druhého ročníku  celorepublikového výtvarně-architektonického projektu pro děti 4. a 5. tříd základních škol Hravý architekt. Děti v letošním roce kreslily na téma architektonický detail a umění v architektuře – výtvarné zpracování umění, spjatého s architekturou. Ve svém městě tak objevovaly a kreslily reliéfy, sochy, okenní vitráže, fresky, domovní znamení, chrliče, kašny, fontány, mozaiky, ozdobné prvky a detaily historických objektů.  Vznikly krásné a originální práce. Na výstavě bude k např. detail píseckých hradeb, barokní socha anděla z Kamenného mostu nebo Kaple empírových váz hrnčíře Svobody tak, jak je vytvořily písecké děti.

Ještě než děti zahájily svou práci, absolvovaly s panem architektem Martinem Zborníkem, přednášku na téma Detail v architektuře. Pan architekt dětem vyprávěl o architektuře a jejích tvůrcích. Děti se také dozvěděly, jak jejich město vznikalo a slyšely také o zajímavých historických stavbách a místech.

Děti, které se projektu zúčastnily, stráví za odměnu celý den na Pražském hradě, kde pro ně bude připraven pestrý program. Například na Plečnikově vyhlídce pro ně organizátoři, ve spolupráci s Národním památkovým ústavem a známými osobnostmi architektury, připravují úžasné tvůrčí ateliéry, setkání se známými architekty, nebo prohlídku Jižních zahrad.

V letošním roce se projektu účastní a na Pražský hrad přijedou i děti z dalších zemí Visegrádské 4: Slovenska, Polska a Maďarska. Do projektu se zapojily rovněž děti z Itálie. Celkem se Hravého architekta 2014 zúčastní více než 800 dětí. Výstava Hravý architekt je putovní a po skončení v Jiřském klášteře Pražského hradu pokračuje podle koncepce organizátorů do dalších měst v zahraničí, například do Bratislavy, Tel Avivu, Paříže nebo Milána.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mesto-pisek.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…