Plzeň: Jak si v Plzni zpříjemnit svatováclavský víkend

27.09.2017 15:50

Meteorologové na víkend hlásí krásné slunečné počasí, takže to vypadá, že jsme se konečně dočkali babího léta. V Plzni na vás čeká spousta zajímavých akcí, které by byla škoda zmeškat. Ať už vyrazíte za gurmánskými zážitky na festival vína nebo farmářské trhy, na rytířský turnaj U Ježíška nebo na Škoda FIT Půlmaraton nebudete litovat.

Plzeň: Jak si v Plzni zpříjemnit svatováclavský víkend
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

Plzeňský festival vína

Když se řekne Plzeň, každému se vybaví orosená Plzeň. Nicméně ani za degustací výborného vína nemusíte jezdit na Moravu. Už tento čtvrtek, na svatého Václava, budete moci ochutnat vína z dvacítky moravských a českých vinařství přímo v historickém centru města - v Kopeckého sadech. Vinařskou atmosféru dokreslí cimbálová muzika a další hudební vystoupení. Vstupenky v hodnotě 100 korun koupíte přímo na místě. Festival se koná ve čtvrtek od 11 do 22 hodin.

Podzimní zábavný program v zoo

Také plzeňská zoologická zahrada si na svatováclavský víkend připravila zajímavý program. Ve čtvrtek se zde můžete vydat na soutěžní procházku přes tři světadíly – po stopách afrických, asijských i evropských zvířat. Na děti čekají nejen vědomostní úkoly, ale také třeba běžecký závod s gepardem.  Hravý podzim v zoo pokračuje hned dva dny na to zvířecí sobotou. U příležitosti mezinárodního dne zvířat vás čeká speciální soutěžní program u výběhu žiraf, který ve 14:30 vyvrcholí velkým setkáním plyšáků. Pokud tedy v sobotu vyrazíte do zoo, nezapomeňte si vzít minimálně jednoho plyšáka sebou, díky němu totiž na pokladně získáte slevu na vstupném. 

Rytířský turnaj u Ježíška

Středověkou podívanou nabídne ve čtvrtek rytířský turnaj v lokalitě U Ježíška na levém břehu Radbuzy (proti proudu směrem z centra). Chystá se tu pravý rytířský jezdecký turnaj uspořádaný na počest udělení Zlaté buly městu Plzeň, ve kterém se utkají mimo jiné pan Petr Vok z Rožmberka nebo Jan z Valdštejna. Turnaj se zajímavým doprovodným programem se odehraje v 11, 15 a v 18:30 hodin. Nebudou chybět šermíři, tanečnice, hry pro děti, ochutnat můžete i dobovou kuchyni. Více informací k programu a vstupnému najdete na www.turnajujeziska.cz.

Svatováclavská vyjížďka

Na nádvoří Plzeňského Prazdroje se na svatého Václava dopoledne sejdou milovníci silných strojů a motorek a vyrazí na společnou projížďku. Budete zde moci obdivovat zhruba tisícovku různých strojů. Sraz je v 9 hodin, vyjíždět se bude mezi jedenáctou a jednou hodinou.

Farmářské trhy tentokrát v Prazdroji

Za nákupy na farmářské trhy se můžete tento týden výjimečně vydat na nádvoří Plzeňského Prazdroje.  K dostání bude jako vždy čerstvé maso a uzeniny, domácí sýry, křupavé pečivo marmelády, sezónní ovoce a zelenina a další vynikající potraviny. Jako bonus si navíc můžete vyzkoušet, jak se vaří s Janem Horkým z Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Trhy začínají v 8 a končí kolem poledne.

Den architektury

Kromě svatováclavských oslav nás v Plzni o víkendu čeká také architektonický svátek. Hlavní program plzeňského Dne Architektury připravil na neděli spolek Pěstuj prostor. Letošní ročník bude věnovaný změnám ve veřejném prostoru, které se realizovali díky projektu Tuto město. Po jednotlivých místech, která se nedávno proměnila k lepšímu, se zaregistrovaní zájemci budou moci svézt historickým autobusem. V jednotlivých lokalitách po celé Plzni se můžete zúčastnit krátkých komentovaných prohlídek.  Program zpestří také cyklovyjížďka, sobotní tematické projekce v DEPO2015, nedělní odpolední architektonický workshop či komunitní večeře na plovárně. Podrobné informace k programu najdete zde.

Škoda FIT Půlmaraton

Neděle se v Plzni ponese ve sportovním duchu. V 11 hodin odstartuje půlmaraton na náměstí Republiky. Trasa povede historickým centrem města. Pokud se na více než dvacetikilometrovou vzdálenost necítíte, určitě si vyberete z nabídky dalších běhů, připraveny jsou rodinné a dětské trasy i štafety. Těšit se můžete na sportovní a kulturní doprovodný program pro celou rodinu, který zpříjemní den jak běžcům, tak i fanouškům. Detailní program a další informace najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…