„Jourová v Bruselu prováděla strašné věci.“ Jan Zahradil končí. A řekl vše

04.05.2024 14:58 | Monitoring

Dlouholetý europoslanec Jan Zahradil (ODS), který již nebude letos obhajovat mandát, hodnotil v rozhovoru pro iDnes dvě dekády naší země v EU. Na rozdíl od svého stranického šéfa a premiéra Petra Fialy, který EU vnímá pozitivně. Premiér podle něj zpohodlněl a mluví úplně jinak než před deseti lety. Prozradil také, proč se domnívá, že Věra Jourová je nejhorší českou eurokomisařkou, označil ji za největší omyl Babiše a popsal, co v europarlamentu předváděla. Co jej nyní zneklidňuje, je tlak na zrušení veta i ze strany české hlavy státu.

„Jourová v Bruselu prováděla strašné věci.“ Jan Zahradil končí. A řekl vše
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Jan Zahradil, který po dvaceti letech v europarlamentu končí, hovoří o tom, že Evropský parlament se v čase změnil stejně jako Evropská unie samotná: „Nepochybně se změnila EU a europarlament. Právě ten byl vždy tím nejvíce prointegračním tělesem, nejvíc profederalistickým. Vždy si chtěl přihrát co nejvíc pravomocí, na to potřeboval oslabovat národní státy a posilovat evropské instituce,“ uvádí pro iDnes.

V posledním období minimálně pěti let se to podle něj vše prohloubilo až nadměrnou ideologizací. Ta se projevuje ve dvou věcech: „Zaprvé tam zelená agenda – Green Deal – prosákla úplně do všeho. Pravice, respektive strany, co se tváří, že jsou pro byznys a pro trh, tomu neměly sílu bránit. Teprve v posledních měsících se zdá, že se to daří trochu ředit. Zadruhé, zejména po útoku na Ukrajinu propukla druhá vlna – jakési hledání vnitřního nepřítele. Dospělo to místy až do úplně bizarních rozměrů. Známe to i u nás – kdokoli kritizuje nějaké aspekty evropské integrace, může dostat nálepku šiřitele protievropských narativů, nebo dokonce ruského trolla. Tato paranoia už přestává být snesitelná,“ říká europoslanec Zahradil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hona, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJan Fišer , 04.05.2024 15:43:12
Zahradil je zcela evidentně jedním z mála členů ODS, kteří neztratili zdravý rozum. S jeho názory na EU, Jourovou či Fialu souhlasím.

|  19 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…