Praha: Dvakrát zachráněná labuť opět plave po Vltavě

29.04.2011 15:01

Předsedkyně Výboru pro životní prostředí Zastupitelstva hl. m. Prahy Andrea Vlásenková a zástupci Záchranné stanice pro handicapované živočichy Jinonice dnes na náplavce Na Františku vypustili na Vltavu labuť, kterou stanice v Jinonicích zachránila.

Praha: Dvakrát zachráněná labuť opět plave po Vltavě

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde

„Díky včasnému odchytu a péči ve stanici jsme dnes mohli jednoho z těchto krásných ptáků opět vypustit na řeku. Labuť velká patří mezi ohrožené druhy zapsané v Červeném seznamu," uvedla Andrea Vlásenková.

Jedná se o loňské mládě labutě velké. Na přelomu roku se labuť poprvé dostala do Záchranné stanice pro handicapované živočichy Jinonice. Byla odchycena na pražském Smíchově na náplavce v místech, kde v létě bývá městská pláž. Měla peří znečistěné látkami, které způsobují odmaštění. Po zotavení v záchranné stanici byla vypuštěna u botelu Admirál. Podruhé byla odchycena 25. března pod Palackým mostem s poleptanou kůží kolem zobáku. Ošetření labutě bylo financováno ze sbírky, která byla vyhlášena záchrannou stanicí koncem roku.

Záchranná stanice pro handicapovaného živočichy v Jinonicích byla podporována hlavním městem Prahou, od letošního roku přechází pod řízení a financování Lesů hl. m. Prahy.

Do poloviny minulého století v ČR hnízdily páry labutí chované na zámeckých a parkových rybníčcích, ve volné přírodě jen vzácně. Po roce 1950 se druh začal šířit po celém území, od 60. a 70. let velice rychle. Na území Prahy se divoké labutě objevily v 70. letech, od té doby je možné je vidět na mnoha pražských vodních nádržích i na Vltavě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Město poskytne dotace nejen na rozvoj a údržbu sportovišť, ale i na vrcholový a výkonnostní sport

13:05 Hradec Králové: Město poskytne dotace nejen na rozvoj a údržbu sportovišť, ale i na vrcholový a výkonnostní sport

Hradec Králové podpoří schválenými dotacemi rozvoj, rekonstrukce, údržbu a opravy řady sportovišť a …