Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

08.05.2024 16:29 | Tisková zpráva

Dvě ruce, které se vzájemně spojují, jsou dominantou na pamětním kamenu s pamětní deskou, které upomínají na 20. výročí vstupu ČR do EU. Odhalen byl v pondělí 6. května pod Ovčím vrchem nad Folmavou, několik desítek metrů od česko-bavorské hranice.

Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie
Foto: domazlice.info
Popisek: Domažlice

Stojí v sousedství památníku I ty otevři hranici, který byl odhalen 15. září 2022 a který připomíná pád železné opony. Oba artefakty stojí u komunikace, která slouží jako cykloturistická trasa i stezka pro pěší turisty, a jsou tak dobře dostupné. Účastníky slavnostního ceremoniálu pozdravili starosta Furthu im Wald Sandro Bauer a jeho domažlický kolega Stanislav Antoš.

"Evropská unie je společenství lidí mnohdy velmi blízkých mající samozřejmě i své těžkosti a problémy jako každé jiné lidské počínání. Výhody jsou však nezměrné a je nesmírně potěšitelné, že se náš kontinent dokázal sjednotit. Je důležité, aby prosperita, možnost navštěvování se a například i společné vzdělávání mohly pokračovat v mírovém stavu, když vidíme, jak těžké výzvě na východě musíme nyní čelit," zmínil mj. domažlický starosta.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 31015 lidí

"Nebýt toho, že se nám při přechodu hranice v mobilním telefonu mění signál různých operátorů, tak bychom si ani neuvědomili, že jsme přejeli z České republiky do Německa nebo naopak," popsal hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták současný stav svobodného cestování v kontrastu se vzpomínkou na mnohakilometrové fronty kamionů, které blokovaly právě v okolí Folmavy plynulou dopravu v době před vstupem do společného evropského prostoru.

"Výhody otevřené hranice nabývají na síle ve chvíli, kdy se potkávají z obou stran hranice starostové malých i větších obcí, ředitelé škol, sportovních klubů i kulturních spolků mající za sebou celou řadu úspěšných projektů. Jsou to ti, kteří naplno využili šance, které otevřené hranice dávají a propojili život lidí v Česku a Bavorsku. To je ten největší vklad v době, kdy Evropa nežije zrovna lehké období, který můžeme předávat dál dalším generacím - tyto možnosti a šance nejen uchovávat, ale rozvíjet a předávat dál," zmínil poslanec Poslanecké sněmovny ČR Rudolf Salvetr.

Zemský rada okresu Cham Franz Löffler uvedl, že současná otevřená Evropa nemá vše navždy jisté a je zapotřebí o její trvání stále usilovat.

Mezi čestnými hosty pondělní slavnosti byli také europoslanec Christian Doleschal, vedoucí zastoupení Evropské komise v Mnichově Wolfgang Bücherl, starostové řady obcí z obou stran hranice, zástupci škol, spolků a společenských organizací.

Součástí programu byla i vystoupení žáků Základní umělecké školy Jindřicha Jindřicha v Domažlicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Město se pustí do druhé etapy stavebních prací na Solné cestě v Sadech

16:31 Uherské Hradiště: Město se pustí do druhé etapy stavebních prací na Solné cestě v Sadech

Podobně jako v první etapě, která se uskutečnila v loňském roce, bude hlavním předmětem stavby přede…